Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui


„Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui.” (Exodul 34:26)

Ascultă ediția audio aici.

Săpături recente la Ras Șamra, vechiul Ugarit, o cetate de pe coasta siriană, față în față cu insula Cipru, au scos la iveală faptul că fierberea iezilor în laptele mamei lor era o practică rituală la canaaniți. Poate că, în scopul de a evita acest ritual păgân, Dumnezeu i-a interzis poporului Său să facă acest lucru.

Cum poate „fierbe” astăzi „iedul” în laptele mamei lui ?

Părinții trebuie să fie conștienți că ei sunt modele (drepte sau strâmbe) pentru copiii lor. Sunt destul de mulți părinți care vor să-și protejeze copiii de emoții negative. Aceste emoții se împart în două categorii : dezadaptative (anxietate, depresie, furie/mânie, rușine, gelozie, vinovăție etc.) și adaptative (dezamăgire, îngrijorare, supărare, tristețe, regret). Când părintele nu-l mai poate proteja pe copil, iar acesta nu este capabil să facă față acestor emoții, el (copilul) dezvoltă intoleranță la frustrare. Ca să scape, se refugiază în lumea virtuală cu ajutorul gadgeturilor (laptop, tabletă, telefon), care nu sunt doar niște instrumente, ca polonicul sau ciocanul, ci adevărate porți către alte lumi, porți prin care copilul interacționează cu alte persoane. De regulă, părinții restricționează accesul copiilor, dar nu-l pot închide total. Este recomandat ca ei să fie ghidați de un părinte sau alt adult competent, ca să știe să gestioneze aceste aparate.

Despre adolescenți se spune că sunt nonconformiști, dar în realitate sunt la punctul maxim de conformism. Datorită procesului de maturizare biologică, ei trebuie să își descopere și să își dezvolte propria personalitate, dar nu știu cum, și atunci se lasă modelați de grupul de prieteni sau de site-uri în care găsesc acceptare, susținere și recompensă; doar că nu toate site-urile le sunt și folositoare.

Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta!

Provocare:

Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

Beniamin Zeiler
Conferința Banat

 Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.