Mi-ar plăcea ca biserica mea să slujească


„Pentru că nici Fiul omului n-a venit să I se slujească, ci El să slujească și să-Și dea viața ca răscumpărare pentru mulți.” (Matei 20:28)

Ascultă ediția audio aici.

În vremea studenției, în timpul lecturii, am dat peste afirmația lui Bernard de Clairvaux: „Învață această lecție: dacă vrei să faci lucrarea unui profet, nu îți trebuie un sceptru, ci o sapă!” Întâmplător sau nu, această afirmație ne surprinde prin aroma ei de actualitate până în zilele noastre.

Pentru mulți dintre cititorii Bibliei, chiar și pentru unii dintre teologi, afirmația Domnului Hristos este o declarație-cheie pentru a înțelege întreaga Evanghelie. Problema statutului în societatea de atunci, ca și acum, era una definitorie pentru modul în care se desfășura viața omului. Pe de o parte, statutul social putea fi moștenit, iar pe de altă parte, putea fi dobândit, obținut prin efort și sacrificiu. Lupta era extrem de aprigă în acest sens.

În secolul I d.Hr., pentru un iudeu era de neconceput ca Mesia să fie slujitor, la fel cum pentru oamenii din perioada Evului Mediu era de neimaginat ca monarhul să slujească. Însuși Domnul Isus a surprins ordinea piramidală a vremii: „Știți că domnitorii neamurilor domnesc peste ele, și mai-marii lor le poruncesc cu stăpânire” (Matei 20:25). De multe ori găsim în spațiul religios că slujirea plină de sine preferă martiriul glorios în locul slujirii anonime; alegem mai degrabă acte de caritate în locul dăruirii mărunte; alunecăm cu ușurință spre sacrificii mărețe, în detrimentul jertfirii smerite.

Așteptarea cu privire la biserică este firească: „Între voi să nu fie așa. Ci oricare va vrea să fie mare între voi să fie slujitorul vostru; și oricare va vrea să fie cel dintâi între voi să vă fie rob” (Matei 20:26,27). Atunci când Mântuitorul a luat ștergarul și ligheanul, discuția despre cine este cel mai mare s-a stins. Piramida s-a inversat, orgoliile au dispărut, întâietatea a căpătat altă dimensiune, și cel mai mic, respectiv Slujitorul, a devenit cel mai mare.

Roagă-te astăzi pentru implicarea tinerilor în slujire!

Provocare:

Relatează-i unui tânăr o ocazie de slujire care te-a transformat!

Mihai Miron
Conferința Transilvania de Sud

 



Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.