Asumă-ți responsabilitatea!


„Și Domnul Dumnezeu a zis femeii: «Ce ai făcut?» Femeia a răspuns: «Șarpele m-a amăgit și am mâncat din pom.»” (Geneza 3:13)

Ascultă ediția audio aici.

Deși considerăm că este nefiresc să acceptăm sfaturi din partea copiilor noștri, poate că ar fi necesar să ne reanalizăm aceste convingeri. Pe măsură ce le permitem să își expună, într-o manieră plină de respect, frământările, situațiile delicate pe care le întâmpină și preocupările pentru domenii valoroase, vom reuși să acționăm astfel încât să găsim soluții eficiente și să restabilim relațiile posibil disfuncționale.

Poate că nu-i ușor să ne preocupăm de sănătatea copiilor, de pregătirea lor intelectuală sau chiar de dezvoltarea celor mai nobile trăsături de caracter, însă mai complicat decât toate acestea este să recunoaștem dificultatea pe care o întâlnim atunci când, din diverse motive, trebuie să le cerem iertare copiilor noștri. Încercăm să scăpăm dintr-o situație delicată aruncând vina asupra altcuiva. Ne dorim însă ca fiii și fiicele noastre să nu urmeze acest exemplu. Dar cum oare vor învăța ei să fie sinceri și responsabili în lipsa unui model pozitiv?

Este nevoie de curaj ca să ne recunoaștem vina, dar, dacă o vom face, vom avea respectul celor mici. Mai mult de-atât, aceștia se vor putea inspira din comportamentul nostru și vor imita, în mod voit și conștient, felul plăcut și natural în care ne-am purtat. Asumarea responsabilității va face bine trupului și sufletului nostru și va aduce armonie în relație.

Dacă știi că în viața ta există momente în care nu ai făcut o treabă prea bună ca părinte, cere-I iertare Domnului și vorbește-le deschis copiilor tăi despre aceasta! Niciodată nu este prea târziu să le transmiți că sunt iubiți necondiționat. Ei trebuie să devină mai buni prin puterea exemplului tău, și nu mai înverșunați din cauza mândriei tale de a nu-ți recunoaște greșelile.

Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei!

Provocare:

Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

Poliana Banu
Conferința OlteniaCursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.