Soluții pentru reconciliere


„Dacă mă socotești dar ca prieten al tău, primește-l ca pe mine însumi.” (Filimon 17)

Ascultă ediția audio aici.

Încă din cele mai vechi timpuri, există mărturii ale modurilor în care diferitele generații s-au raportat la realitate. Tinerii s-au simțit nedreptățiți și neînțeleși, în timp ce seniorii au perceput atitudinea junimii ca fiind lipsită de respect nu doar la nivel interpersonal, ci și în ceea ce privește o lungă și validată orânduire socială și spirituală. Sursele de conflict se regăsesc predominant în stilul de viață, normele sociale, valorile culturale, regulile diferite izvorâte din aceleași principii religioase, metodele de comunicare, nivelul de educație, noile tehnologii și lupta pentru putere.

Epistola lui Pavel către Filimon oferă soluții de reconciliere. Filimon, moșier, deținător de sclavi, lider influent al bisericii, nu reușește să creeze o atmosferă propice transmiterii valorilor creștine tânărului sclav Onisim. Dimpotrivă, discrepanța dintre ceea ce predica și ceea ce era, la care se adaugă o înțelegere diferită a raporturilor sociale, declanșează în Onisim dorința de a fugi, ieșind astfel de sub influența lui Filimon. Lipsa de experiență a lui Onisim îl împiedică să înțeleagă repercusiunile faptelor sale: își riscă viața, produce pagube materiale și văduvește biserica de prezența sa.

Interesantă este soluția pe care o oferă Pavel. Îl ajută pe Onisim să înțeleagă că revolta și impulsivitatea sunt nocive și-l trimite spăsit la Filimon. Pe de altă parte, nu mică i-a fost mirarea lui Filimon când a citit recomandările lui Pavel. Cum să-l primească pe acest tânăr sclav neînsemnat, care a produs atâta pagubă, ca pe marele evanghelist Pavel? „Primește-l ca pe mine însumi” era o somare prin care i se cerea renunțarea la orgoliu, demonstrată prin eliberarea din sclavie a tânărului. Pentru ca această relație să funcționeze, era necesară acceptarea și practicarea empatiei din ambele direcții. Nu toate ideile creative ale tinerilor sunt valide, așa cum și practicile care au funcționat în trecut pot fi îmbunătățite semnificativ dacă este exersată acceptarea și se renunță la orgolii.

Roagă-L pe Isus să-ți dea capacitatea de a-i înțelege și a-i aprecia pe cei care gândesc diferit!

Provocare:

Contactează o persoană care nu face parte din generația ta (cu o diferență de vârstă de plus sau minus 30 de ani) și comunică-i aprecierea ta!

Ioan Gelu Poenariu
Uniunea de ConferințeCursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.