Naufragiul credinței

Porunca pe care ţi-o dau, fiule Timotei, după prorociile făcute mai înainte despre tine, este ca prin ele să te lupţi lupta cea bună şi să păstrezi credinţa şi un cuget curat, pe care unii l-au pierdut şi au căzut din credinţă. (1 Timotei 1:18-19)

Ascultă ediția audio aici.

Costa Concordia, un vas de croazieră de 114 500 de tone, care avea la bord 4 231 de pasageri, a naufragiat pe 13 ianuarie 2012, la 100 de ani de la naufragiul vasului Titanic. Naufragiul s-a produs în dreptul insulei Giglio, din Marea Tireniană, după ce nava a lovit un recif. Specialiștii au estimat că acesta ar fi naufragiul de cel mai mare tonaj din istoria navigației. Din nefericire, mai mult de treizeci de persoane și-au pierdut viața și multe au fost rănite. Totul a părut să indice că lipsa de experiență a căpitanului a fost cea care a cauzat tragedia.

Naufragiu! Termenul înseamnă pierderea sau ruina unei nave și este sinonim cu tragedie, dezastru, cădere și moarte. Ce înseamnă „naufragiul credinței”? Este vorba despre o experiență similară, în domeniul spiritualității. Ca dovadă că este ceva obișnuit pentru vremurile din urmă, pentru a se referi la această experiență, Pavel folosește în scrisorile de la sfârșitul lucrării sale expresii prin care afirmă că oamenii vor cădea „în prăpăd și pierzare” (1 Timotei 6:9); „au rătăcit de la credinţă” (v. 10); „unii se vor lepăda de credinţă” (1 Timotei 4:1).

E dureros să asiști la naufragiul credinței unui creștin! Uneori mai este încă timp pentru a-l salva de la o iminentă tragedie a vieții sale spirituale, dar alteori este prea târziu pentru ca dezastrul să poată fi evitat. De ce se întâmplă lucrurile astfel? Apostolul Pavel ne spune care pot fi cauzele naufragiului credinței: iubirea de bani (1 Timotei 6:10); înfierarea conștiinței (1 Timotei 1:19; 4:2); explicațiile falsei științe (1 Timotei 6:20-21); iubirea de lume (2 Timotei 4:10); diferențele individuale și opoziția față de autoritatea bisericii (2 Timotei 4:14-15).

Pavel ne îndeamnă să respectăm cinci principii care sunt un antidot împotriva naufragiului: mulțumirea (1 Timotei 6:6); o conștiință bună și o credință autentică (1 Timotei 1:5,19); renunțarea la necurății și poftele lumești (Tit 2:12); consolidarea sfintelor învățături ale bisericii (2 Timotei 1:13).

Să Îi încredințăm lui Isus conducerea în viața noastră. El este cel mai bun Căpitan, care ne va duce în siguranță în port și va ști să evite naufragiul credinței noastre.


Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.