Lacrimile lui Armstrong


Copiii copiilor sunt cununa bătrânilor şi părinţii sunt slava copiilor lor. (Proverbele 17:6)

Ascultă ediția audio aici.

Lance Edward Armstrong s-a născut în 1971 în Austin, Texas, a supraviețuit unui cancer, s-a căsătorit și a avut cinci copii. A câștigat de șapte ori consecutiv Tour de France, între 1999 și 2005, și Premiul Prince des Sports d’Asturies, în 2000. A devenit creatorul fundației pentru lupta împotriva cancerului „Livestrong”. Dar în iunie 2012 a fost denunțat de unii dintre coechipierii săi, care l-au acuzat de dopaj. Agenția americană antidoping (USADA) a luat o decizie fără precedent. Pe 10 octombrie al aceluiași an, această organizație a prezentat Uniunii Internaționale de Ciclism (UCI) un raport în care Armstrong era acuzat că folosise cel mai sofisticat, profesionalizat și eficace sistem de dopaj pe care sportul îl văzuse până atunci. Pe 22 octombrie, UCI i-a dat o pedeapsă pe viață, retrăgându-i toate cele șapte premii Tours de France și toate titlurile câștigate începând cu 1998.

Pe 14 ianuarie 2013, în timpul unui interviu cu faimoasa jurnalistă Oprah Winfrey, Armstrong a recunoscut că folosise substanțe interzise și că se dopase pentru a-și îmbunătăți performanța și pentru a obține cele șapte titluri. A mărturisit următoarele: „Mă dopam din setea de a câștiga premii. […] Virusul dorinței de a câștiga tot ce se putea câștiga s-a lipit de mine înainte de cancer și l-am extrapolat mai apoi și la ciclism. […] Știu că oamenii nu mă vor crede, dar aș dori să îi rog să mă ierte pe toți cei cărora le-am făcut rău.” Apoi Armstrong a vărsat câteva lacrimi. Jurnalista l-a întrebat care era motivul pentru care mărturisea tocmai atunci. Și el a răspuns că văzuse cum fiul său cel mai mare, în vârstă de 13 ani, îl apăra față de alte persoane afirmând: „Ceea ce se spune despre tatăl meu nu este adevărat!” Și el a trebuit să îl întrerupă, spunând: „Nu îmi lua apărarea, fiule, căci este adevărat.” Idolul decăzut a recunoscut: „Prețul plătit de familia mea m-a determinat să încetez cu această absurditate.” Interviul a fost devastator, la obiect și brutal.

„Cinstea copiilor sunt părinții lor”, spune înțeleptul. Lance Armstrong, cel mai bun ciclist din lume, știa și el. Este motivul pentru care a pus punct unei istorii a ipocriziei. Negase în fața lumii că se dopa. Dar în fața fiului său, un adolescent de 13 ani, a mărturisit adevărul și a plâns.

Dumnezeu nu ne abandonează atunci când eșuăm în fața copiilor și nu atingem idealul de tată sau de mamă. Tatăl ceresc ne este alături pentru a ne ajuta să ne întărim relațiile cu copiii noștri.

Să avem în vedere că nu putem obține succesul cu prețul sacrificării familiei.

Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.