Piei de miel

Domnul Dumnezeu a făcut lui Adam şi nevestei lui haine de piele şi i-a îmbrăcat cu ele. (Geneza 3:21)

Ascultă ediția audio aici.

După relatările ispitirii și căderii, în capitolul 3 din Geneza ni se prezintă în cinci etape ce s-a întâmplat după păcătuire: 1. Dumnezeu îi caută pe Adam și pe Eva și îi întreabă: „Unde ești?” 2. Le anunță vestea bună. 3. Le comunică femeii și bărbatului care sunt consecințele păcatului. 4. Le acoperă goliciunea confecționându-le haine din piei de animale. 5. Îi exilează din Eden, unde se află pomul vieții, și pune la porțile grădinii heruvimi care o păzesc cu săbii de flăcări. Aceste relatări trebuie înțelese în contextul soluțiilor și remediilor prevăzute de Dumnezeu pentru a face față noului statut al ființei omenești. Puse în practică imediat după cădere, aceste fapte au o semnificație mântuitoare și deschid lungul drum al planului de mântuire.

Una dintre primele senzații pe care primii noștri părinți le-au simțit după neascultare a fost rușinea de fi goi. Ellen White spune că „veșmântul de lumină care-i acoperea a dispărut și, pentru a-l înlocui, ei au încercat să-și facă un acoperământ; căci goi nu puteau să dea ochii cu Dumnezeu și cu sfinții îngeri” (Patriarhi și profeți, p. 42). Este evident că își pierduseră inocența și că nuditatea impudică pe care o contemplau era rezultatul cunoașterii răului. Însă ceea ce umplea cu adevărat sufletul lor de rușine era goliciunea sufletului, o conștiință vinovată pe care au vrut să o reducă la tăcere, înlocuind haina de lumină pe care o pierduseră cu șorțuri din frunze de smochin.

Așa i-a găsit Creatorul, ascunși printre arborii din grădină, cu trupul acoperit cu stângăcie de astfel de acoperăminte nevrednice. Domnul nu mai putea să le ofere aceeași haină de lumină ca înainte, dar le-a confecționat haine din piei, pentru care a trebuit să sacrifice câteva animale. Moartea acestor animale a fost primul sacrificiu crud care făcea parte din planul de mântuire, primul sânge de ispășire pentru păcat, un tip sau o prefigurare a însuși sacrificiului Mântuitorului. Adam și Eva au înțeles că cineva trebuia să moară pentru a plăti greșeala lor și pentru a acoperi păcatul lor. Astfel s-a născut sistemul de jertfe pe care îl regăsim în întreg Vechiul Testament. Pieile au fost simbolul morții înlocuitoare a Mielului lui Dumnezeu, hainele dreptății cu care Hristos înlocuiește acoperămintele nevrednice ale omului păcătos și hainele albe, imaculate, de gală cu care vom intra la nunta Mielului.

Da, există în ceruri un Dumnezeu care ne spală de păcat. Să Îi mulțumim astăzi pentru această binecuvântare.

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.