[M] Acționează când se ivește ocazia

Vrei să te faci sănătos? (Ioan 5:6)

Vindecarea slăbănogului de la Betesda constituie o lecție de mare valoare pentru fiecare creștin și, de asemenea, o lecție de o însemnătate solemnă și înfricoșătoare pentru cei necredincioși și sceptici. În timp ce slăbănogul stătea lângă scăldătoare neajutorat și aproape deznădăjduit, Isus S-a apropiat și l-a întrebat plin de milă: „Vrei să te faci sănătos?” Să se facă sănătos! Aceasta fusese povara dorinței și rugăciunilor sale timp de mulți ani obositori. Cu nerăbdare și tremurând, omul a spus tot ce făcuse, eforturile depuse și dezamăgirile prin care a trecut. Niciun prieten nu se găsea prin preajmă ca să-l ajute, cu braț puternic, să ajungă la izvorul tămăduitor. Apelurile sale pentru ajutor, rostite în agonie, nu au fost băgate în seamă; toți cei din jurul său erau dintre aceia care căutau să-i ajute pe cei dragi ai lor. Când, la mișcarea apelor, căuta cu greutate să ajungă la scăldătoare, un altul ajungea întotdeauna înaintea lui.

Domnul Isus a privit la cel în suferință și i-a spus: „Scoală-te, ridică-ți patul și umblă.” Nu i-a dat asigurarea ajutorului divin, nu a fost nicio manifestare a puterii făcătoare de minuni. „Ce minune?” ar fi putut răspunde omul, „Este imposibil! Cum aș putea acum să mă aștept să îmi pot folosi membrele dacă timp de treizeci și opt de ani acestea nu au ascultat de voința mea?” Din punct de vedere omenesc, un asemenea raționament pare normal. Suferindul ar fi putut lăsa loc îndoielii și ar fi permis ca ocazia scoasă în cale de Dumnezeu să treacă nefolosită. Dar nu; fără nicio ezitare, el s-a prins de unica lui șansă. În timp ce încerca să facă ceea ce i-a spus Domnul Hristos, tăria și vigoarea l-au luat în stăpânire și s-a făcut sănătos.

Vrei tu, dragă cititorule care te lupți cu îndoiala, să primești binecuvântarea Domnului? Încetează să pui sub semnul întrebării cuvântul Său și să nu ai încredere în făgăduințele Sale. Ascultă porunca Mântuitorului, și vei primi tărie. Dacă eziți și începi o discuție cu Satana sau te gândești la dificultăți și improbabilități, ocazia care este a ta va trece și poate nu se va mai întoarce niciodată. Minunea de la Betesda ar fi trebuit să-i convingă pe toți cei ce priveau că Isus este Fiul lui Dumnezeu. (…)

La porunca lui Hristos, paraliticul și-a ridicat pur și simplu rogojina pe care stătuse întins, iar acum Satana, întotdeauna prezent cu insinuările sale, sugera că acest act ar putea fi interpretat ca o încălcare a Sabatului… Spera astfel ca o eventuală dispută în direcția aceasta să distrugă credința pe care actul de vindecare al Mântuitorului o inspirase în unele inimi. – Signs of the Times, 8 iunie 1882

Material preluat de pe devotionale.ro.