[Sâmbătă] Simon din Cirene

Pe când Îl duceau să-L răstignească, au pus mâna pe un anume Simon din Cirene, care se întorcea de la câmp; şi i-au pus crucea în spinare, ca s-o ducă după Isus. (Luca 23:26)

Ziua de vineri era una specială în anul răstignirii Domnului Isus. Pe lângă faptul că era ziua pregătirii pentru Sabat, avea legături și cu sărbătoarea pascală.

De ce să te întorci în jurul amiezii de la câmp? Ce forță majoră l-a determinat pe Simon să părăsească cetatea Ierusalimului în timpuria primăvară?

Și dacă avea alte preocupări, de ce nu a ocolit macabrul pluton de execuție ce avea în față trei condamnați la moarte și o mulțime zgomotoasă cu sentimente amestecate de ură și compasiune față de principalul condamnat, Isus Hristos?

Sunt întrebări pe care aștept să i le pun într-o zi chiar lui Simon, pentru că în ziua aceea el s-a întâlnit cu Isus.

Obligat să-I ducă crucea, el a avut timp să cugete la viața lui spirituală, să gândească de ce Alexandru și Ruf, care erau copiii lui, aleseseră să-L urmeze pe Învățătorul.

Îmi imaginez întâlnirea lui Simon cu Domnul. Mântuitorul – căzut la pământ sub povara crucii. Soldații romani, după efortul de a-L determina să-Și continue drumul, sunt puși în încurcătură, căutând o soluție la situația creată. Conform legilor romane, puteau obliga pe un drumeț să ajute la ducerea poverilor pe distanța unei mile. L-au găsit pe Simon, au pus mâna pe el, „şi i-au pus crucea în spinare, ca s-o ducă după Isus”.

Și Simon a început să numere: un pas, doi pași, trei pași… așteptând împlinirea milei romane.

Privirea lui a întâlnit ochii blânzi și fața însângerată a Mântuitorului.

Poate și Simon a auzit de predica: „Dacă te sileşte cineva să mergi cu el o milă de loc, mergi cu el două” (Matei 5:41). Și Simon a mers „DUPĂ ISUS”.

Dragul meu cititor, nu am de unde să știu unde ți-ai programat astăzi să mergi și de unde te vei întoarce, dar un lucru îți doresc: să „mergi după Isus”!

Vor fi provocări, te vei întâlni cu ispite, dar pe drumurile vieții, îți doresc o nouă întâlnire cu Domnul Isus, și cu El răstignit!

Și dacă cineva îți va întrerupe programul, să mergi bucuros, ca și Simon din Cirene, „DUPĂ ISUS”.

Nu pot decât să-ți urez drum bun în întâlnirea ta cu Domnul la cruce!

Virgil Sandu, pastor, Conferinţa Moldova

Material preluat de pe devotionale.ro.