[Sâmbătă] Malhu
Dar Isus a luat cuvântul și a zis: „Lăsați-i! Până aici!” Și s-a atins de urechea omului aceluia și l-a vindecat. (Luca 22:51)
Contextul imediat al textului din Luca 22:51 descrie amănunțit singurul episod violent care a dus la vătămarea corporală a unei persoane de către unul dintre ucenicii lui Isus. Scena se desfășoară în Ierusalimul anului 31 (Comentariul biblic AZȘ, vol. V), în Grădina Ghetsimani, în noaptea de joi spre vineri, când lui Malhu, robul marelui-preot, i-a fost retezat pavilionul urechii drepte (Ioan 18:10) de către Petru. Isus pune capăt violențelor brusc, categoric și nespus de frumos…
Legal vorbind, Petru s-a opus arestării ordonate de autorități, fapta în sine fiind un delict grav. Opoziția violentă este agravantă și se pedepsește conform legii; rănirea cu intenția de a ucide un soldat sau polițist în timpul arestării unui răufăcător (în cazul nostru Petru) dă dreptul agentului de ordine să ia viața atacatorului/lor. Sângele de pe sabia lui Petru putea să dezlănțuie un măcel în Ghetsimani în noaptea aceea. Diavolul, care îl stăpânea pe Iuda și dicta cetei de soldați, l-a inspirat pe Petru la violență în ceasul întunericului și a tresăltat de bucurie privind sângele de pe sabia lui, așteptând cu nerăbdare măcelul justificat legal, care L-ar fi compromis pe Isus și ar fi zădărnicit planul de mântuire.
Au trecut doar ore de când Isus le-a spus ucenicilor: „Acesta este trupul Meu”, „Acesta este sângele Meu”, arătând că Își va da viața de bună-voie. Lovitura Diavolului prin Petru țintea exact inima planului de mântuire – jertfa voluntară a lui Isus motivată de dragostea Sa nemăsurată pentru păcătos.
Isus L-a inspirat pe Petru nu la violență, ci la veghere și rugăciune. Au trecut doar minute de când El Însuși, ducându-Se la rugăciune, Le-a spus ucenicilor: „Rugați-vă, ca să nu cădeți în ispită!”
Ce putem învăța din episodul Petru/Malhu? Clipele de întuneric vin în mod implacabil, iar noi nu ne putem permite să compromitem planul lui Dumnezeu. Nu ne putem permite să fim nepregătiți în cele mai solemne clipe ale bătăliilor spirituale. Nici cele mai bune intenții, nici cele mai performante echipamente nu ne salvează în situații de criză, ci numai vegherea în rugăciune.
Isus S-a atins de urechea lui Malhu și l-a vindecat. Fie ca azi, Cel ce a făcut urechea mea și a ta și a vindecat urechea lui Malhu să ne facă să auzim până în străfundul ființei noastre glasul Său: „Rugați-vă, ca să nu cădeți în ispită!”
Romeo Asanache, pastor, Conferinţa Transilvania de Nord
Material preluat de pe devotionale.ro.