[Vineri] Dușmanii lui Daniel

Fiindcă cei răi vor fi nimiciţi, iar cei ce nădăjduiesc în Domnul vor stăpâni ţara. (Psalmii 37:9)

David Livingstone ne povesteşte cum, fugărit de lei, a fost nevoit să se urce în vârful unui copac. Copacul nu era foarte înalt şi leii se ridicau pe picioarele din spate şi îl zgâlţâiau, iar Livingstone aproape că le simţea suflarea fioroasă. Însă avea să mărturisească mai târziu: „Am avut o noapte şi m-am simţit mai fericit şi mai în siguranţă în acel copac asediat de lei, în jungla din Africa, sub voia lui Dumnezeu, decât dacă aş fi fost în Anglia, în afara voii lui Dumnezeu.”

În această dimineaţă, stimate cititor, vorbim despre duşmani. Deşi este un termen negativ, cunoscut în toate domeniile vieţii şi mai ales în viaţa de credinţă, aş vrea în ocazia aceasta să găsim şi un sens pozitiv şi, de ce nu, o provocare de a vedea cât de minunat poate lucra Dumnezeu în viaţa noastră.

Tuturor ne place să povestim celor mici şi chiar şi celor mari experienţa uimitoare a lui Daniel în groapa cu lei. Puţini dintre noi însă acceptăm că această poveste conţine marea luptă dintre bine şi rău, aparent în dezavantajul binelui. Iată o explicaţie deosebită cu privire la situaţia prezentată:

„Dumnezeu nu i-a împiedicat pe vrăjmaşii lui Daniel să-l arunce în groapa cu lei; El a îngăduit îngerilor răi şi oamenilor nelegiuiţi să-şi aducă la îndeplinire planul; dar lucrul acesta l-a îngăduit tocmai ca să facă eliberarea slujitorului Său mai vizibilă, iar înfrângerea vrăjmaşilor adevărului şi dreptăţii, mai deplină.” (Patriarhi şi profeţi, p. 543)

Suntem uimiţi cât de interesant lasă Dumnezeu „duşmanii” în viaţa lui Daniel cu un scop de curăţire a adevărului! Fiecare dintre noi duce o luptă cu un duşman văzut şi nevăzut. Poate chiar în aceste momente, când citeşti aceste rânduri, în mintea şi inima ta există un nume sau un simţământ de duşmănie. În toată această ecuaţie, întreabă-te care este scopul acestui rău aparent de netrecut? Daniel nu a răspuns provocării, ci L-a lăsat pe Dumnezeu să-Şi arate slava.

Doamne, ajută vieţii mele de creştin şi ai grijă de cei care mă duşmănesc!

Daniel Daniluc, pastor, Conferinţa Moldova

Material preluat de pe devotionale.ro.