[Joi] Iabin – împăratul Hațorului

Iabin, împăratul Haţorului, auzind aceste lucruri, a trimis soli… (Iosua 11:1)

 

Înspăimântate de succesul care însoţise oştirile lui Israel, triburile din părţile de miazănoapte ale Palestinei au încheiat un tratat de alianţă împotriva lor. În fruntea acestei coaliţii se afla Iabin, împăratul Haţorului, un ţinut aşezat la apus de lacul Merom.

 

La prima vedere, iată în sfârşit un om care ştie ce are de făcut atunci când duşmanul avansează. Un om care se mişcă repede, un bun strateg, omul viziunii, care are putere de convingere şi, deşi este înspăimântat de succesul lui Iosua, are totuşi capacitatea de a pune în mişcare o armată cum rar vezi.

 

Însă, atunci când priveşti mai în profunzime textul biblic, alte lecţii se desprind:

Înaintarea lucrării lui Dumnezeu a stârnit şi va stârni întotdeauna aceeaşi reacţie de împotrivire. Extinderea Împărăţiei cerurilor cheamă oamenii la alianţă. Să nu rămâi uimit de faptul că atât de repede îi vezi împreună. Spiritul lui Iabin este încă viu.

 

Mai înainte ca Iosua sa facă vreun plan, la urechile lui ajunge acelaşi mesaj care străbate întreaga Biblie: Nu te teme! Intervenţia lui Dumnezeu, ca întotdeauna, este simplă şi la momentul potrivit. Fără paradă, dar sigură, nelăsând loc pentru vreun retuş, Biblia spune: „Domnul i-a dat în mâinile lui Israel; i-au bătut fără să lase să scape vreunul.”

 

Pentru ca Dumnezeu să ofere biruinţă, numărul nu contează, nici nivelul experienţei în ale războiului, nici buna organizare, nici numărul carelor şi cailor la un loc. Succesul cauzei lui Dumnezeu este doar o chestiune de timp: „Mâine, pe vremea aceasta, îi voi da pe toţi bătuţi înaintea lui Israel” (Iosua 11:6).

 

Caii şi carele canaaniţilor erau mândria lor naţională. De aceea porunca a fost: „Cailor să le tai vinele picioarelor, iar carele lor să le arzi în foc.” Când Dumnezeu intervine, nu-i loc de nimeni altcineva. Orice mândrie personală sau naţională păleşte, este doborâtă la pământ. Biruinţa este doar a Domnului!

 

Dacă şi azi vei întâlni spiritul lui Iabin, nu uita că biruinţa este a Singurului care nu are nevoie de alianţe pentru a te face biruitor. Rămâi şi azi lângă El şi nu te teme!

 

Mugurel Ciurea, Conferința Oltenia

Material preluat de pe devotionale.ro.