CUM VOM RĂSPUNDE?

Un răspuns blând potolește mânia, dar o vorbă aspră ațâță mânia.
Proverbele 15:1

Certurile par inevitabile și, cum suntem căsătoriți de mai bine de un deceniu, eu și soțul meu am avut parte de câteva certuri. Privind în urmă, îmi dau seama că majoritatea nu ar fi avut loc dacă am fi ales să urmăm îndrumările din textul biblic de astăzi.

Recent, după o zi lungă de muncă, am așteptat cu răbdare ca soțul meu să se întoarcă acasă. Era foarte târziu, iar acest lucru era neobișnuit, având în vedere că trecuse de ora 22:00, ora maximă la care trebuia să fie acasă. După ce l-am sunat de mai multe ori pe telefonul mobil și nu am primit niciun răspuns, am început să mă îngrijorez. După și mai mult timp, îngrijorarea s-a transformat în enervare. De ce nu putea să sune pur și simplu să spună că întârzie?, m-am gândit.

După ceea ce a părut o eternitate, mașina lui a oprit pe alee, iar el a intrat fericit în casă. Salutul său, „Bună, pui!, nu a fost prea binevenit. M-am simțit ușurată să-l văd viu și sănătos, dar am simțit că un telefon mi-ar fi alinat temerile. Fără să țină cont de anxietatea mea, a continuat să discute fericit. Am zâmbit în sinea mea și mi-am dat seama că nu puteam fi supărată chiar dacă aș fi vrut să fiu. L-am întrebat politicos: „Unde ai fost?” și am adăugat cu blândețe: „Eram îngrijorată”. S-a uitat la mine și mi-a oferit un zâmbet cald și larg și a spus: „Oh, dragă, am fost distras. Eram cu băieții și făceam niște chestii cu mașina. Știi cum se întâmplă. Încercam să depășim ora de culcare.”

Explicația lui a fost reconfortantă. Îl cunoșteam și eram conștientă de cât de distrat putea fi. Nu voia să facă rău.

Mai târziu, m-am gândit la conversație și mi-am imaginat cât de rău ar fi putut să se termine dacă l-aș fi acuzat cu furie că nu a ținut cont de sentimentele mele, pe baza faptului că nu m-a sunat. Mi-a venit în minte textul de astăzi și am contemplat înțelepciunea oferită de sfântul Cuvânt al lui Dumnezeu. De prea multe ori ne grăbim să dăm un răspuns aparent justificat, dar este acesta întotdeauna unul care promovează pacea și relațiile sănătoase? Este nevoie de doi pentru a se certa, iar Dumnezeu ne-a chemat să promovăm pacea în fiecare relație.

Data viitoare când ești tentat să spui ceva care poate fi ofensator, amintește-ți că răspunsurile contează! Un răspuns blând este întotdeauna cea mai bună cale de urmat.

autor: Shana Cyr-Philbert


Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.