BINECUVÂNTĂRI DIN INIMĂ

Binecuvântează, suflete, pe Domnul şi tot ce este în mine să binecuvânteze Numele Lui cel sfânt!
Psalmii 103:1

Fiul meu, care locuiește pe Coasta de Vest, și-a luat un an de pauză de la colegiu pentru a lucra cu tinerii în nordul Georgiei. Când venea acasă în vacanță, îmi spunea: „Îmi place Sudul! Dar nu înțeleg unele din expresiile lor.” Mulți ani după aceea – aflându-mă încă pe Coasta de Vest – am întâlnit, m-am îndrăgostit și m-am căsătorit cu cineva din Tennessee. Până la urmă, ne-am mutat în Sud pentru a fi mai aproape de familia lui de origine. În timpul unei reuniuni familiale, stăteam împreună cu fiul meu printre mai multe rude și ascultam cum oameni fericiți rememorau zilele bune de odinioară – cu frumoasa lor vorbire tărăgănată din sud. În timp ce ne umpleam din nou farfuriile de pe masa îmbelșugată, m-am apropiat de fiul meu și i-am spus cu vocea joasă: „Ai observat cât de des se folosește expresia: «Să-i fie binecuvântată inima»?”

„Da”, mi-a răspuns. „Observ că e folosită chiar înainte ca să spună cineva ceva mai puțin plăcut despre altcineva. Pe de altă parte, după ce i-am povestit cuiva despre problemele mele cu schimbarea de fus orar, ea mi-a spus: «Să-ți fie binecuvântată inima!» și m-am simțit de parcă m-ar fi îmbrățișat.”

De la acea reuniune de familie am învățat câteva nuanțe ale expresiei „să-ți fie binecuvântată inima”. Cel mai des, mi-a fost adresată mie în vara în care am căzut pe scări și a trebuit să fiu dusă la urgențe. Aveam vânătăi umflate, negre și albastre, de la gât până la nivelul părului și arătam ca un raton – unul care fusese lovit de un camion. De fiecare dată când cineva se uita la mine cu oroare și exclama: „Să-ți fie binecuvântată inima!” simțeam că exprimă empatie din inimă. Un scriitor sudist a subliniat faptul că „să-ți fie binecuvântată inima” poate fi o expresie răutăcioasă, dar, probabil că mai important, „este o expresie a simpatiei autentice, murmurată printre îmbrățișări și caserole în capelele de înmormântare”. Îmi place acest lucru.

Știai că și Dumnezeu vrea să fie inclus în acest dialog de binecuvântare a inimii? Psalmul 103:1 ne spune să Îl „binecuvântăm pe Domnul” cu tot ceea ce este în noi. Cuvântul poate însemna să „oferi cuiva un lucru bun de orice fel… să lauzi… să glorifici”. Nu doar lui Dumnezeu Îi aducem bucurie atunci când ne rugăm: „Dumnezeule Tată, Îți binecuvântez inima Ta plină de dragoste”, ci putem să ne aducem mângâiere unii altora, când binecuvântările inimii – oricum le-am forma în cuvinte – sunt spuse sub forma unor îmbrățișări spirituale de încurajare.

autor: Carolyn Rathbun Sutton


Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.