Șase simțuri

Dar Domnul este Dumnezeu cu adevărat, este un Dumnezeu viu şi un Împărat veşnic. Ieremia 10:10

Sfânta Scriptură subliniază diferența crucială dintre adevăratul Dumnezeu și nenumărați dumnezei falși și idoli pe care mulți oameni au ales să-i adore de-a lungul istoriei. Adevăratul Dumnezeu este un Dumnezeu viu, în timp ce toți ceilalți sunt simple născociri ale omului. „Au gură, dar nu vorbesc, au ochi, dar nu văd, au urechi, dar n-aud, au nas, dar nu miros, au mâini, dar nu pipăie, picioare, dar nu merg; nu scot niciun sunet din gâtlejul lor” (Psalmii 115:5-7). Totuși, Dumnezeu exercită toate simțurile cu care i-a înzestrat pe copiii Săi de pe Pământ.

Dumnezeu poate să vadă situația în care se află atât indivizi, cât și popoare și poate să asculte și să le răspundă. Când a văzut tratamentul rău la care a fost supusă Agar, El i-a trimis încurajare și ajutor. De fapt, Agar L-a numit „Dumnezeu care mă vede” (Geneza 16:13). Psalmistul afirmă: „Ochii Domnului sunt peste cei fără prihană,  şi urechile Lui iau aminte la strigătele lor” (Psalmii 34:15).

De asemenea, Sfânta Scriptură consemnează că Dumnezeu a mirosit un „miros plăcut” al jertfelor aduse de închinătorii autentici (Geneza 8:21), dar S-a plâns că ritualurile celor nesinceri erau o „scârbă” pentru El (Amos 5:21). La fel, El a fost dezgustat de „gustul” credincioșilor căldicei (vezi Apocalipsa 3:16) și a amenințat să îi va vărsa din gură! Domnul a atins gura lui Ieremia pentru a confirma chemarea sa ca profet (vezi Ieremia 1:9). De fapt, atingerea vindecătoare a lui Isus a fost una dintre cele mai importante trăsături ale slujirii Sale pământești.

La rândul nostru, trebuie să ne folosim simțurile în călătoria noastră spirituală. Ca și eroii credinței din trecut, ar trebui să privim înainte cu încredere spre împlinirea făgăduințelor lui Dumnezeu (Evrei 11:13), păstrându-ne ochii țintă la Domnul Isus (Evrei 12:2) și urechile pregătite să asculte glasul Lui (Ioan 10:3). Dacă Îl lăsăm să ne atingă și să ne schimbe inima, vom deveni o „mireasmă de viață” pentru cei pe care El dorește să-i mântuiască (vezi 2 Corinteni 2:15,16). Prieteni, să primim și să împărtășim invitația minunată: „Gustaţi şi vedeţi ce bun este Domnul!” (Psalmii 34:8)

Jennifer M. Baldwin


Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.