LUMEA – O JUNGLĂ

Fiţi treji şi vegheaţi! Pentru că potrivnicul vostru, diavolul, dă târcoale ca un leu care răcneşte şi caută pe cine să înghită.
1 Petru 5:8

Tocmai vizionasem punctul culminant al unei reclame. Dar ce mi-a captat atenția a fost imaginea unui leu care se ascundea în spatele copacilor unei păduri dese. De ce? Pentru că leii nu trăiesc în pădure. Preferă câmpiile acoperite cu iarbă cu tufișurile și cu copaci rari, în principal în părțile Africii Subsahariene. Se furișează neobservați, iar culoarea galben-aurie a blănii lor le conferă camuflajul perfect. Astfel, acești prădători nu sunt observați de animalele pe care le urmăresc din umbră. În perioada când am fost misionari în Africa de Est, ne-am bucurat să vedem tot felul de lei făloși, dar sub protecția oferită de un vehicul.

Cu lei sau fără lei, afară este junglă. Ascultați știrile. Națiunile continuă să caute o pace iluzorie. Suntem asaltați de filme, emisiuni de televiziune și jocuri video care înfățișează scene de violență, ură și crimă, care desensibilizează mintea și îndepărtează gândurile de la ce este curat și onest. Adolescenții idolatrizează artiști aproape dezbrăcați și a căror muzică vorbește despre discriminare și dispreț față de viață. Ellen White scria: „Dorința de senzații și distracție este o ispită și o capcană pentru poporul lui Dumnezeu și mai ales pentru tineri.”[1]

În junglă trăiesc multe specii de animale sălbatice și periculoase. În același mod, lumea aceasta este ca o junglă care adăpostește multe tipuri de ispite. Ispitele mari sunt asemenea girafelor, care își înalță capul deasupra savanei, devenind evidente și ușor de evitat. Însă, ghemuite în colțuri întunecoase, stau ispitele mici, cum ar fi tendința de a rosti cuvinte care rănesc, de a manifesta un spirit de ură, de a judeca sau de a bârfi, toate acestea putând distruge relațiile cu ceilalți. „Satana este un lucrător perseverent, un vrăjmaș de moarte iscusit… El este un înșelător în toate sensurile cuvântului, un iscusit seducător. El are multe plase fin țesute… ca să-i prindă în mreje pe cei tineri și imprudenți.”[2]

Așadar, afară este junglă! Dar Domnul a făgăduit că ne va apăra de capcanele celui rău. Textul din 1 Corinteni 10:13 spune că „Dumnezeu, care este credincios, nu va îngădui să fiţi ispitiţi peste puterile voastre, ci, împreună cu ispita, a pregătit şi mijlocul să ieşiţi din ea, ca s-o puteţi răbda.”

 

[1] Ellen G. White, Solii pentru tineret, p. 373, în orig.

[2] Ibidem.

Evelyn Porteza Tabingo


Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.