Prețuiește-o pe Rut a ta

Ea le-a zis: „Nu-mi mai ziceți Naomi; ziceți-mi Mara, căci Cel Atotputernic m-a umplut de amărăciune. La plecare eram în belșug, și acum Domnul mă aduce înapoi cu mâinile goale. De ce să-mi mai ziceți Naomi, când Domnul S-a rostit împotriva mea, și Cel Atotputernic m-a întristat?” Astfel s-au întors din țara Moabului Naomi și nora sa Rut, moabita. Au ajuns la Betleem la începutul seceratului orzului. (Rut 1:20-22)

Dintotdeauna mi-a plăcut să fiu în preajma oamenilor. Încă de când eram mică, mai mulți prieteni însemnau pentru mine mai multă distracție când ne jucam diferite jocuri precum de-a v-ați ascunselea” sau „prinselea”. În anii adolescenței, a avea mulți prieteni însemna că erai popular. Acest lucru era important pentru imaginea mea de sine, ca adolescentă. Totuși, zeci de ani mai târziu am descoperit, într-un final, că mai importantă este calitatea decât cantitatea!

Când citeam cartea Rut mi-am reamintit câtă valoare are prietenia. Imaginați-vă următoarea scenă: în urma tragediei, Naomi este devastată și, mai mult, este într-o țară străină. Ea se simte atât de singură și de nefericită, încât dorește să își schimbe numele din Naomi („plăcută”) în Mara („amărăciune”).

Exact în acel moment, Dumnezeu o conduce pe Naomi înapoi în Israel. Ea este însoțită de nora ei credincioasă, al cărei nume este Rut. Un lucru special la Rut este că ea rămâne alături de Naomi și în momentele de necaz. Lui Rut îi pasă de Naomi și o susține în mod practic. Rut este cu totul altruistă. La început, Naomi nu poate înțelege pe deplin cât de binecuvântată este prin loialitatea lui Rut. În schimb, ea se concentrează pe ceea ce nu are: pe pierderile pe care le-a suferit.

Uneori, în momentele grele din viață, și noi trecem cu vederea binecuvântarea – prietenii adevărați, precum Rut, care ne stau alături când nu mai avem nimic.

Prietenii înțelepți și de ajutor ne ajută să biruim. Prietenii adevărați aduc binecuvântare familiei noastre. Naomi crede că nu mai are nimic, dar greșește. Ea o are pe Rut; și noi o avem pe Rut a noastră, fiecare. Până la finalul relatării biblice, Naomi o sărbătorește pe Rut când aceasta îi dă naștere lui Obed, care îi va purta de grijă lui Naomi la vârsta bătrâneții. Obed va fi cunoscut într-o zi ca bunicul împăratului David, cel mai mare împărat al Israelului.

Astăzi te provoc să o recunoști pe Rut din viața ta. Acele persoane care reflectă dragostea și grija lui Dumnezeu pentru tine. Doamne, Îți mulțumesc pentru dragostea Ta. Îți mulțumesc pentru că niciodată nu mă lași singură.

Îți mulțumesc pentru Rut. Te rog, ajută-mă să prețuiesc aceste persoane astăzi, pentru că sunt darul Tău pentru noi. Amin!

Xoli Belgrave


Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.