Lecția de la stejar

Căci toată Legea se cuprinde într-o singură poruncă: „Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți.” (Galateni 5:14)

Drumul lung cu mașina până la plantația Boone Hall din Charleston, Carolina de Sud, Statele Unite ale Americii, este încadrat cu stejari imenși, robuști – bătrâni de aproape trei sute de ani. Acești copaci sunt gazdă pentru delicatul moss spaniol, care cade ca o perdea peste pomi și pentru feriga Resurrection, care se ține cu tărie de crengi. De-a lungul anilor, pe măsură ce stejarii au crescut în înălțime și în circumferință, rețelele imense de rădăcini din sol s-au întrepătruns unele cu celelalte, trecând de la copac la copac. Ghidul nostru ne-a spus un lucru interesant: dacă unul dintre copaci slăbește sau are o problemă din oricare motiv, rădăcinile din apropiere par să vină în ajutor cu susținere și cu nutrienți în plus, pentru a susține copacul vecin în această perioadă dificilă.

Pentru mine, acesta a fost o noutate; nu mai văzusem așa ceva, nici nu putea fi dovedit. Dar, în timp ce meditam la această posibilitate, m-am dus cu gândul la prietenii din biserică. Îi vedem în fiecare Sabat aparent puternici și rezistenți, dar suntem noi sensibili la orice semn de durere, slăbiciune sau greutate prin care ar putea trece? Suntem noi suficient de conectați pentru a le oferi o mână de ajutor – în afara serviciilor de la biserică?

În prima călătorie misionară a apostolului Pavel, el și Barnaba au întemeiat mai multe biserici în regiunea Galatia. Pavel s-a întors să viziteze aceste biserici în a doua și a treia lui călătorie. Ceva ce a observat acolo l-a făcut să scrie cartea Galateni pentru a-i inspira pe primii lui convertiți. Capitolul 6 ne oferă câteva idei pe care le putem pune în practică pentru a-i încuraja pe ceilalți. (1) Dacă cineva este prins în păcat, ajută-l să se refacă cu blândețe! (2) Poartă-ți povara și apoi ajută-i și pe ceilalți să o poarte pe a lor! (3) Trimite versete biblice încurajatoare; prin SMS, prin e-mail sau scriindu-le o felicitare potrivită pentru momentul respectiv! (4) Lasă-te condusă de Duhul Sfânt, și atunci, tu și prietenii tăi vă veți putea bucura de viața veșnică împreună! (5) Nu obosi în facerea binelui!

Pavel nu și-a formulat sfaturile exact în aceste cuvinte, dar mi se pare că sfatul lui pentru noi ar fi să ne asemănăm cu acei stejari care în subteran își dau unii altora nutrienți. În același fel, noi ar trebui să Îi cerem ajutorul lui Dumnezeu ca să fim sensibili la nevoile oamenilor și să oferim o mână de ajutor și susținerea noastră, la nevoie.

Roxy Hoehn


Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.