Să fiu organizată sau…

Domnul întăreşte paşii omului, când li place calea lui. – Psalmii 37:23

Îmi place organizarea. Înainte de a mă apuca de orice altceva, trebuie să organizez lucrurile. Când lucrurile sunt organizate, le pot vedea. Au logică pentru mine şi pot lucra cu ele. Dacă este nevoie, întotdeauna pot face schimbări mai târziu.

Tot aşa, când se prezintă ceva spiritual, abordat pas cu pas, apreciez acest lucru – o strategie pentru rugăciune, un test al darurilor spirituale, lucruri care să mă ajute să îmi organizez viaţa spirituală. Dumnezeu este într-o cutie, am putea spune. Pot vedea şi pot înţelege ce doreşte El să fac. El are un plan organizat şi eu îl urmez. De fapt, pentru a se adapta la cine sunt, Dumnezeu produce schimbări în mine – în mod sistematic – pe parcurs.

Pe de altă parte, soţul meu care este pastor, Stewart, vede aceste tipare de organizare structurată ca fiind „prea rigide”, îi constrâng stilul lui. Organizarea rigidă îl pune într-o cutie în care se simte claustrofob. Dacă există un singur mod de a face un lucru – şi Stewart nu se simte atras de acel singur mod – se supără. Dar cu cât este mai lejeră organizarea, cu atât îi este mai uşor să lucreze. Are nevoie de flexibilitate pentru a putea face lucrurile intr-un mod în care să poată vedea o logică.

Din acelaşi motiv nu îi place să pună lucrurile spirituale într-o cutie. Pentru el, abordarea pas cu pas a creşterii bisericii, a rugăciunii personale sau un program pentru planificat serviciile de predică pentru un an îl pun pe Dumnezeu într-o cutie şi nu îi oferă flexibilitate. Cutia devine o celulă fără ieşire. Soţul meu vede mai degrabă procesul de organizare ca fiind un bulgăre de lut decât o împachetare ordonată într-o cutie structurată. Lutul este flexibil. Dacă ceva nu merge bine, poţi să îi ajustezi forma numaidecât. Desigur, întotdeauna sunt limitări, dar perspectiva lui Stewart permite mai multă flexibilitate. Din punct de vedere spiritual, dacă o strategie nu funcţionează pentru el într-o situaţie anume, poate fi adaptată pentru a se potrivi mai bine nevoilor care trebuie îndeplinite. Dumnezeu lucrează cu el şi îl modelează, luându-l aşa cum este, dar dorind să îl schimbe în persoana de care are El nevoie să fie.

Dumnezeul atotştiutor ne porunceşte paşii. Doi oameni diferiţi cu două personalităţi diferite, dar un singur Dumnezeu cu acelaşi rezultat: oameni pe care să îi poată folosi.

Kathy Pepper

Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.