[Sâmbătă] Ahaz
Nu vreau să cer nimic, ca să nu ispitesc pe Domnul! (Isaia 7:12)
Ahaz a ajuns rege la 20 de ani și a domnit la Ierusalim în anii 735–715 î.Hr. Cronicile sfinte (2 Împărați 16; 2 Cronici 28) îl descriu ca pe un tânăr insensibil la chemările Dumnezeului lui Israel și ostil credinței părintești. A îmbrățișat cu frenezie baalismul, după tradiția inaugurată de străbunica Atalia, fiica Izabelei. A făcut idoli, și-a trecut fiii prin foc și a promovat prostituția sacră pe înălțimi.
Ahaz a făcut o „reformă” la templu, aducând un altar nou, după model sirian. Jertfelnicul de aramă, pe care se adusese timp de două secole arderea-de-tot zilnică, simbolul jertfei lui Hristos, a fost înlăturat. Apoi a distrus spaţiul din curtea templului, care era destinat adunărilor de Sabat.
Dumnezeu l-a încercat pe Ahaz prin invazii străine. A trimis împotriva lui pe israeliți, sirieni, filisteni și edomiți. Ba chiar și asirienii, al căror ajutor îl cumpărase cu mari sacrificii din tezaurul Domnului, l-au ajutat doar într-o primă fază, apoi l-au lăsat de izbeliște. Regele nu s-a umilit înaintea Domnului, ci a rămas cu încăpățânare în necredință și idolatrie.
Dar cel mai mare păcat pe care l-a făcut Ahaz a fost refuzul ajutorului lui Dumnezeu. Isaia (cap. 7) ne povestește că, atunci când Ahaz tremura sub amenințarea invaziei siro-israelite, Dumnezeu S-a oferit să-l ajute. I se cerea doar să aibă încredere. Văzându-l că ezită, profetul l-a îndemnat să ceară o dovadă supranaturală de la Dumnezeu, oricât de îndrăzneaţă. Dar Ahaz, temându-se că Yahwé ar putea împlini acel semn şi astfel şi-ar crea obligaţii, a răspuns, plin de ipocrizie: „Nu cer niciun semn, nu vreau să-L ispitesc pe Domnul!”
Oricât de departe ai ajuns în păcat, nu refuza astăzi mântuirea pe care Dumnezeu ți-o oferă. Păcatul de orice fel este urât de Dumnezeu. Dar a refuza ajutorul Lui înseamnă a obosi răbdarea lui Dumnezeu. Arată astăzi încredere și credință în Dumnezeul adevărat! Cere-I ajutorul!
„Cum pot oamenii pe care Dumnezeu i-a favorizat atât de mult să nu aprecieze ocaziile și privilegiile date? Cum pot ei refuza să accepte ajutorul divin oferit?” (Comentariul biblic AZȘ, vol. 7, p. 923; Review and Herald, 4 iulie 1899)
Florin Lăiu, profesor, Institutul Teologic Adventist – Cernica
Material preluat de pe devotionale.ro.