[duminică, 4 aprilie] Elementele de bază ale legământului

Voi face un legământ între Mine și tine și te voi înmulți nespus de mult” (Geneza 17:2).

„Termenul ebraic tradus cu «legământ», care apare de 287 de ori în Vechiul Testament, este berit. De asemenea, el mai poate fi tradus și cu «testament» sau «ultima voință». Originile sale sunt neclare, dar a ajuns să însemne „ceea ce unește două părți”. Totuși, el a fost folosit pentru a indica diferite tipuri de «legătură», atât între om și om, cât și între om și Dumnezeu. Termenul este folosit în sensul obișnuit atunci când legământul era făcut între oameni și în sensul specific religios când legământul era făcut între Dumnezeu și om. Utilizarea lui în sens religios a fost cu adevărat o metaforă bazată pe sensul obișnuit al termenului, dar cu o semnificație mai profundă.” – J. Arthur Thompson, „Covenant (OT)” în International Standard Bible Encyclopedia, p. 790).

La fel ca legământul căsătoriei, legământul biblic definește atât o relație, cât și o învoială. Ca învoială, legământul biblic conține trei elemente de bază:

1. Dumnezeu a confirmat făgăduințele legământului cu un jurământ (Galateni 3:16; Evrei 6:13,17).

2. Condiția legământului era ascultarea de voia lui Dumnezeu așa cum era ea exprimată în Cele Zece Porunci (Deuteronomul 4:13).

3. Mijlocul prin care condiția legământului lui Dumnezeu este împlinită în cele din urmă este Isus Hristos, prin planul de mântuire (Isaia 42:1,6).

1. Uită-te la cele trei elemente enumerate mai sus (făgăduințele lui Dumnezeu, ascultarea noastră și planul de mântuire). Cum poți vedea acești factori la lucru în umblarea ta cu Domnul?

În Vechiul Testament, sistemul sacrificial l-a învățat pe popor cu privire la întregul plan de mântuire. Prin simbolurile lui, patriarhii și poporul Israel au învățat să-și exercite credința în Răscumpărătorul care avea să vină. Prin ritualurile lui, cel care se pocăia găsea iertare pentru păcat și eliberare de vină. Astfel, binecuvântările legământului puteau fi păstrate, iar creșterea spirituală – care restaura chipul lui Dumnezeu în viața omului – putea continua chiar și atunci când oamenii dădeau greș în a-și respecta partea lor din cadrul înțelegerii.

Deși există legăminte încheiate între oameni, termenul „berit” este folosit în Biblia ebraică în principal cu referire la relația dintre Dumnezeu și omenire. Ținând cont de cine este Dumnezeu și cine suntem noi în comparație cu El, ce fel de relație ar descrie un asemenea legământ?

Post-ul [duminică, 4 aprilie] Elementele de bază ale legământului apare prima dată în Studiu Biblic.