[miercuri, 23 septembrie] Cerințele dragostei

Dragostea se manifestă întotdeauna prin fapte. Dragostea pentru Hristos ne constrânge să facem ceva pentru omenirea pierdută. Pavel a afirmat clar acest lucru când i s-a adresat bisericii în Corint: „Căci dragostea lui Hristos ne constrânge” (2 Corinteni 5:14, NTR). Esența creștinismului nu este renunțarea la lucrurile rele pentru a putea fi salvați. Isus nu a renunțat la lucruri rele în cer ca să poată fi salvat El, ci a renunțat la lucruri bune ca să putem fi salvați noi. Isus nu ne invită să oferim cauzei Lui timpul, talentul și bunurile noastre, ci ne invită să Îi predăm viața noastră.

 

6. Ce întrebare i-a adresat lui Petru de trei ori și care a fost răspunsul? De ce i-a pus această întrebare de trei ori?

 

Ioan 21:15-19

„15 După ce au prânzit, Isus a zis lui Simon Petru: „Simone, fiul lui Iona, Mă iubeşti tu mai mult decât aceştia?” „Da, Doamne”, I-a răspuns Petru, „ştii că Te iubesc”. Isus i-a zis: „Paşte mieluşeii Mei”. 16 I-a zis a doua oară: „Simone, fiul lui Iona, Mă iubeşti?” „Da, Doamne”, I-a răspuns Petru, „ştii că Te iubesc”. Isus i-a zis: „Paşte oiţele Mele”. 17 A treia oară i-a zis Isus: „Simone, fiul lui Iona, Mă iubeşti?” Petru s-a întristat că-i zisese a treia oară: „Mă iubeşti?”Şi I-a răspuns: „Doamne, Tu toate le ştii, ştii că Te iubesc”. Isus i-a zis: „Paşte oile Mele! 18 Adevărat, adevărat îţi spun că, atunci când erai mai tânăr, singur te încingeai şi te duceai unde voiai, dar, când vei îmbătrâni, îţi vei întinde mâinile şi altul te va încinge şi te va duce unde nu vei voi.” 19 A zis lucrul acesta ca să arate cu ce fel de moarte va proslăvi Petru pe Dumnezeu. Şi, după ce a vorbit astfel, i-a zis: „Vino după Mine””.

 

Petru se lepădase de Domnul lui de trei ori, iar Isus a obținut de pe buzele lui un răspuns de dragoste de trei ori. În prezența ucenicilor, Isus i-a redat încrederea că fusese iertat prin dragostea divină și că încă mai avea de lucru pentru cauza Sa.

 

7. Recitește Ioan 21:15-19, observând răspunsul lui Isus la felul în care își afirmă Petru dragostea pentru El. Ce îi spune Domnul să facă?

 

 

Dragostea divină este activă, nu pasivă. Dragostea autentică este mai mult decât un sentiment plăcut, o idee drăguță. Ea implică angajament, ne constrânge să acționăm, să mergem la o lume pierdută, la copiii lui Dumnezeu care se află într-o nevoie disperată. Pentru Petru, porunca: „Paște mielușeii Mei” a fost și o asigurare reconfortantă. Învățătorul a cerut un răspuns la iubire, dar l-a și încurajat pe Petru, spunându-i că încă mai are de lucru pentru el, chiar în ciuda faptei lui rușinoase. Petru nu doar că se lepădase de Isus, ci tăgăduise și cu blesteme, exact așa cum îi spusese Isus că avea să facă.

 

Poate că L-ai dezamăgit și tu în mod lamentabil pe Domnul. Poate că L-ai tăgăduit adesea prin faptele tale. Vestea bună este că harul este încă valabil și Dumnezeu nu a terminat cu tine. Mai este încă loc în câmpul Său de lucru și pentru tine, dacă vrei.

 

Te-ai „lepădat” vreodată de Domnul ca Petru? Dacă da, cum ai reacționa dacă Domnul ți-ar spune și ție cuvintele pe care i le-a adresat lui Petru?

 

 

Post-ul [miercuri, 23 septembrie] Cerințele dragostei apare prima dată în Studiu Biblic.