[luni, 8 februarie] Alegerea unei noi împărătese

 

 

Împărăteasa Vasti a refuzat să asculte porunca regelui Ahașveroș de a merge la banchetul bărbaților, pentru ca aceștia să-i vadă frumusețea. Văzând una ca asta, regele s-a înfuriat.

 

Când le-a spus consilierilor săi despre întâmplarea aceasta, lor le-a fost teamă că, în curând, toate femeile din regat vor afla ce făcuse împărăteasa și că, urmându-i exemplul, ar putea apărea probleme în toată împărăția.

 

Unul dintre sfătuitori a sugerat că regele ar trebui să trimită un decret prin care să anunțe că Vasti nu va mai fi împărăteasă și că toate soțiile trebuie să își „cinstească soții”. Regele a fost de acord și, odată cu decretul, a trimis scrisori către toate provinciile din regat, spunând că fiecare bărbat trebuie să fie stăpânul propriei case.

 

După un timp, regele Ahașveroș și-a potolit furia și și-a dat seama ce lucru necugetat făcuse. Își pierduse frumoasa împărăteasă doar pentru că nu a vrut să vină la banchetul lui, iar acum îi era dor de ea. Dar nu mai putea s-o numească din nou împărăteasă, deoarece legile mezilor și perșilor nu puteau fi schimbate.

 

Servitorii regelui și-au dat seama că era important pentru el să-i găsească o nouă regină, așa că au început căutarea celor mai frumoase tinere din regat. Îți poți imagina câtă frenezie s-a creat? Estera 2:4

 

Chiar acolo, în Susa, trăia o frumoasă tânără evreică, ai cărei părinți muriseră. Numele ei evreiesc era Hadasa, care înseamnă „mirt”, iar numele persan avea să fie Estera, care înseamnă „stea”.

 

După moartea părinților ei, un verișor mai în vârstă, pe nume Mardoheu, a crescut-o ca pe fiica sa. El a învățat-o să Îi fie întotdeauna credincioasă lui Dumnezeu, indiferent de consecințe. Într-o zi, oamenii regelui au venit la casa lui Mardoheu. Au spus că Estera a fost aleasă printre numeroasele tinere dintre care regele își va alege o nouă regină.

 

Aplicație: Crezi că regele a fost înțelept să aleagă o nouă împărăteasă pe baza aspectului ei exterior? Ce face o persoană cu adevărat frumoasă? Proverbele 31:10,26,30