[duminică, 7 februarie] O poruncă necugetată

 

 

Încurajați de mesajele pe care Dumnezeu le-a trimis prin Hagai și Zaharia, evreii au terminat, în cele din urmă, de reconstruit templul din Ierusalim. Dar abia după aproape 60 de ani, un alt rege le va permite să finalizeze reconstrucția orașului și a zidurilor sale și să preia guvernarea.

 

Istoria captivantă a frumoasei regine Estera se încadrează în această perioadă de 60 de ani. Ea a devenit împărăteasa Imperiului Persan la aproximativ 36 de ani după ce templul a fost reconstruit. Ahașveroș era regele persan la acea vreme și locuia în Susa, unul dintre orașele regale ale Persiei.

 

În al treilea an de domnie, înainte ca Estera să devină împărăteasă, Ahașveroș a dat o mare petrecere pentru toți oficialii și slujitorii săi importanți. Sărbătoarea a durat șase luni, iar oaspeții au venit din cele 127 de provincii ale Persiei, provincii care se întindeau din India până în Africa.

 

După cele șase luni de sărbătoare, regele Ahașveroș a mai dat un banchet care a durat șapte zile. Acesta s-a desfășurat în curtea grădinii palatului și era dat în cinstea locuitorilor din Susa. Citește descrierea acestei grădini pentru a-ți crea o idee despre aceasta și despre cât de bogat era regatul. Estera 1:5-7

 

La vremea aceea, Vasti era împărăteasă și oferise un ospăț pentru femeile din Susa, în palatul regelui. Uneori, bărbații și femeile erau împreună la astfel de serbări, însă nu și de data aceasta.

 

Regele Ahașveroș a băut atât de mult vin în ultima zi a celei de-a doua sărbători, încât a dat o poruncă necugetată. El a trimis niște servitori să o aducă pe frumoasa împărăteasă Vasti, astfel încât bărbații de la banchetul lui să o poată admira. Ea a refuzat să meargă în fața tuturor acelor bărbați beți pentru a-și arăta frumusețea. Lucrul acesta l-a înfuriat pe Ahașveroș. Era de așteptat ca femeile să-și asculte soții, dar o împărăteasă nesupusă regelui era prea mult pentru el.

 

Aplicație: A procedat înțelept Vasti că nu s-a dus la petrecere? Ar trebui să ne amestecăm vreodată cu oamenii care consumă alcool?