[miercuri, 3 februarie] Finalizarea templului

 

 

Regele care i-a oprit pe evrei să reconstruiască templul nu a împărățit decât șase luni. Următorul rege s-a numit Darius. Desigur, nu a fost acel Darius care l-a aruncat pe Daniel în groapa leilor. Acel Darius era mort la vremea aceea.

 

Evreii nu reconstruiau templul, ci lucrau la propriile case. Așa că Dumnezeu a trimis doi profeți – Hagai și Zaharia – cu mesaje pentru ei. Citiți despre aceasta în cartea scurtă, dar importantă a lui Hagai. Hagai 1:3-9

 

Poporul s-a supus mesajului venit din partea lui Dumnezeu prin profetul Hagai. Dumnezeu le-a spus: „Eu sunt cu voi”. Le-a mai zis să fie puternici și să nu se teamă.

 

Primul templu, cel construit de Solomon, a fost cea mai frumoasă clădire din lume, dar Dumnezeu le-a spus oamenilor că templul pe care îl reconstruiau va fi mai glorios. De ce? Hagai 2:7-9

 

Isus Însuși avea să învețe în curțile acelui templu. Toate elementele Sanctuarului Îl reprezentau pe El. Viața și jertfa Lui urmau să aducă pace între oamenii păcătoși și Dumnezeu, iar sacrificiul Său urma să pună capăt nevoii de jertfire a mieilor.

 

La două luni după ce Dumnezeu a trimis mesaje prin Hagai, El a trimis mai multe mesaje prin Zaharia. El le-a amintit cât de dezamăgit a fost de părinții lor și le-a făcut o promisiune minunată. Zaharia 1:2,3

 

Evreii au început să construiască din nou, iar când guvernatorul persan Tatnai s-a dus acolo, ei i-au spus despre decretul lui Cir de a reconstrui templul. Tatnai i-a scris o scrisoare regelui Darius, vorbindu-i despre situația aceasta.

 

Darius a ordonat căutarea decretului lui Cir. În cele din urmă, acesta a fost găsit. Apoi, el a scris un al doilea decret, care i-a impus lui Tatnai să le dea evreilor tot ceea ce aveau nevoie pentru construirea templului și pentru jertfele lor zilnice.

 

Într-un final, templul a fost terminat. Trecuseră aproximativ 21 de ani de la punerea temeliei. Și, din nou, mii de oameni au venit la sărbătoare. De data aceasta, nu se mai auzeau plânsete sau bocete – ci doar strigăte bucurie. În ce mod minunat i-a ajutat Dumnezeu!

 

Aplicație: Pe lângă Biserica lui Dumnezeu, care este templul Său acum? 2 Corinteni 6:16