[sâmbătă, 19 septembrie]

 

 

S-a născut o stea

 

Probabil că ați auzit despre regele Christian al X-lea al Danemarcei. Se spune că, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când germanii au ocupat Danemarca, evreii au fost obligați să poarte pe braț o banderolă galbenă. Însă regele a zis că și evreii erau tot danezi. El le-a cerut supușilor lui danezi să poarte aceste banderole și chiar el însuși purta o banderolă în fiecare dimineață când se plimba călare prin Copenhaga, pentru a demonstra că se împotrivește răului. Când germanii au văzut că toată populația Danemarcei purta banderole, la încurajarea conducătorului lor curajos, au luat decizia de a nu-și mai îndeplini ordinul.

 

Este o poveste extraordinară. Dar nu se știe dacă este adevărată. Probabil este o legendă. Există numeroase versiuni ale acestei povești, dar niciuna dintre ele nu poate fi confirmată. În realitate, în afară de câțiva evrei danezi care au fost deportați, niciunuia nu i s-a cerut să poarte steaua galbenă.

 

Dar ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în Danemarca este extraordinar. Pe 9 aprilie 1940, trupele germane au invadat țara și i-au făcut Danemarcei o ofertă. Dacă nu se opunea, Germania avea să respecte independența politică a danezilor. Neavând de ales, danezii au acceptat și au intrat într-o perioadă de ocupație, care a durat timp de 5 ani.

 

Deși nu a purtat banderola galbenă și nici supușilor lui nu le-a cerut să o poarte, regele Christian al X-lea a devenit cunoscut drept protectorul evreilor. Se povestește că a reușit să îl păcălească pe Hitler și pe naziști în mai multe rânduri. El ieșea călare în fiecare zi pe străzile orașului Copenhaga, neînarmat și fără escortă, pentru a arăta că țara lui este încă suverană. El a respins multe aspecte ale ocupației și a ținut discursuri împotriva Germaniei.

 

Pe măsură ce opoziția Danemarcei devenea mai puternică, Hitler a cerut ca guvernul danez să declare stare de urgență. Când guvernul a refuzat și și-a dat demisia, conducătorul Germaniei a decretat legea marțială. Arestarea și deportarea evreilor din Danemarca a fost ordonată în cele din urmă pe 2 octombrie 1943. Dar, fără știrea Germaniei, guvernul îi avertiza pe evrei să meargă în ascunzători și a susținut negocieri secrete ca să fie primiți în Suedia. Numai 284 dintre cei 7 000 de evrei au fost arestați și trimiși în lagărul de la Theresienstadt din Cehoslovacia. Dintre aceștia, aproape 90% s-au întors acasă după război.

 

Mii de evrei danezi au supraviețuit Holocaustului datorită curajului și vitejiei membrilor guvernului și oamenilor obișnuiți care au fost dispuși să îi ajute. Poate că povestea emoționantă a regelui Christian care a purtat o banderolă ca semn al împotrivirii nonviolente față de rău nu este una reală, dar curajul cu care poporul danez s-a împotrivit naziștilor și și-a pus viața în joc din dorința de a le oferi adăpost vecinilor lor evrei și de a-i scăpa de naziști este tot la fel de impresionantă.