[sâmbătă, 6 iunie]

 

 

Ce vrei să spui?

 

Iată câteva preziceri uimitoare, ale unor oameni bine informați, care nu s-au împlinit aşa cum se aşteptau.

 

În 1859, Edwin L. Drake a încercat să îşi facă o echipă de oameni care să-l ajute să sape un puț de petrol. Replica lor a fost: „Să sapi un puț pentru petrol? Adică să sapi în pământ ca să cauți petrol? Eşti nebun?”

 

În 1876, nota care circula în Western Union era: „Acest «telefon» are prea multe deficiențe ca să fie considerat în mod real un mijloc de comunicare. Dispozitivul nu are în sine nicio valoare pentru noi.”

 

În 1895, Lord Kelvin, preşedintele Royal Society, spunea: „Este imposibil de construit un aparat mai greu decât aerul, care să poată zbura.”

 

Mareşalul Ferdinand Foch, profesor de strategie militară, École Supérieure de Guerre: „Avioanele sunt nişte jucării interesante, dar nu au nicio valoare din punct de vedere militar.”

 

Pe la 1920, David Sarnoff îi îndemna pe asociații lui să investească în radio, dar ei au spus: „Este imposibil ca o cutie muzicală fără fir să aibă vreo valoare comercială. Cine ar da bani pentru un mesaj transmis nimănui şi tuturor?”

 

Raportul Comisiei Parlamentului Britanic cu privire la becul electric inventat de Thomas Edison: „Nu merită atenția oamenilor de ştiință practici.”

 

În 1962, Compania de înregistrări Decca a respins formația Beatles, spunând: „Nu ne place cum cântă, iar chitarele nu mai sunt la modă.”

 

Thomas Watson, preşedintele IBM, spunea în 1943: „Cred că, la ora actuală, piața mondială are o cerere de cinci computere, poate.”

 

O revistă de tehnică din 1949: „Computerele vor putea ajunge în viitor la greutatea de aproximativ 1:5 tone.”

 

Ken Olson, preşedinte şi fondator al Digital Equipment Corporation, 1977: „Nimeni nu are vreun motiv să achiziționeze un computer ca să-l folosească acasă.”

 

Bill Gates, 1981: „640K este tot ceea ce şi-ar dori cineva.”

 

Un profesor de management de la Universitatea Yale a spus cu privire la lucrarea lui Fred Smith, în care acesta propunea un serviciu de livrare nocturn: „Ideea este interesantă şi bine formulată, dar, ca să obții mai mult de nota 6, trebuie să vii cu o idee practică.” (Fred Smith a pus bazele unei firme de transport.)

 

Charles H. Duell, membru al Comisiei Americane pentru Brevetare, 1899: „Tot ce se putea inventa s-a inventat deja.” – Adaptare după Famous False Predictions, ozsermonillustrations.com.

 

Cum vi se par acum aceste preziceri? Lipsite de realism? Lipsite de bun-simț? Acum cunoaştem mai multe şi, ceea ce odată li se părea oamenilor a fi un lucru firesc, nouă ni se pare acum a fi cu totul pe dos. Ce ne spune acest lucru despre percepția lucrurilor din punctul de vedere al lumii în care trăim şi din punctul de vedere mai larg al Împărăției lui Dumnezeu? Privim uneori anumite lucruri prin ochelarii împărăției lumii