[sâmbătă, 16 mai]

 

Stabilirea ţintelor – cheia care schimbă destine

 

Tată, mai este lapte în frigiderul magazinului?

 

Tatăl, zâmbind cu subînțeles, de parcă se aştepta la această întrebare, răspunse:

 

– Doar foarte puțin, draga mea. În curând va trebui să facem o altă comandă.

 

Tatăl ştia rostul întrebării pe care i-o punea aproape zilnic fetița lui, Cheryl, de patru ani, care, de la un timp, prefera să se joace în băcănia părinților. De câte ori venea, cel care aproviziona magazinul cu lapte i se adresa lui Cheryl alintând-o: „Ce face micuța mea Miss America?”

 

La început, Cheryl chicotea încântată. Apoi s-a obişnuit cu vorbele lui. Pe urmă ele au început să-i placă, iar atunci când se apropia ziua ca magazinul să fie aprovizionat cu lapte, se spăla, se aranja şi îmbrăca cele mai bune haine. Cu trecerea anilor, cuvintele acestea au devenit fantezia copilăriei, apoi visul adolescenței, chiar dacă revenea la realitate de câte ori se compara cu cei de vârsta ei – era mult prea înaltă şi slabă. Dar, în cele din urmă, aceste cuvinte au devenit o țintă.

 

În 1980: fetița de la țară era încoronată în Atlantic City ca… Miss America.

 

Ţintele au ceva fantastic în ele şi în mod special în alegerea unei profesii. Cineva spunea că țintele sunt „visuri cu termen”. Şi să ştiți că orice vis puternic are şanse să devină realitate.

 

Tot acest proces începe în copilărie, în jurul vârstei de 4-5 ani: „Tu ce vrei să te faci când vei fi mare?” Ironia este că majoritatea copiilor par să ştie la această vârstă mai exact ce vor să facă decât mai târziu, când se găsesc, practic, în pragul alegerii carierei.

 

Din păcate, sunt mulți care termină liceul fără să ştie câtuşi de puțin ce vor să facă în viață. Şi e posibil să treacă de la o slujbă la alta sau să ia o decizie pripită, care-i va face să simtă că au fost prinşi în cursă şi să le producă regrete mai târziu.

 

Alegerea unei profesii este una dintre cele mai însemnate alegeri pe care o persoană le poate face în viață, de aceea trebuie făcută cât mai de timpuriu pentru ca acea persoană să aibă timpul necesar unei pregătiri temeinice. Face parte dintre acele alegeri care, odată făcute, cu greu mai pot fi schimbate, de aceea necesită în mod justificat o călăuzire matură şi divină.