[marți, 14 aprilie]

 

 

Probabil că ai mai auzit până acum că este rău să fii dependent. La biserică, la școală sau acasă, ai fost învățat să spui „nu” drogurilor – deși prietenii, filmele și muzica îți transmit un alt mesaj. Este suficient să spui „nu” drogurilor? Ce se întâmplă dacă ai spus deja „da” câtorva pahare de bere sau dacă ai tras dintr-o țigară împreună cu prietenii? Înseamnă că ești dependent? Şi dacă nu ești dependent, atunci îți poți îngădui să faci aceste lucruri din când în când? Ce putem spune despre alte tipuri de dependență? Poți deveni dependent de televizor, de Internet, de jocurile pe computer?

 

Problema dependenței este importantă și serioasă. Trebuie să fim conștienți de acest lucru. Care sunt semnele care ne arată că o persoană este dependentă? O persoană este dependentă de o activitate sau de o substanță în cazul în care:

 

__ simte nevoia să o folosească/să o repete tot mai des ca să se simtă bine;

__ o folosește/face ca să scape de probleme sau de simțămintele neplăcute;

__ a încercat să renunțe, dar este nefericită și irascibilă când încearcă acest lucru;

__ o folosește/face, deși știe că nu este bine;

__ activitatea/substanța o împiedică să își facă prieteni;

__ își minte cunoscuții cu privire la cantitatea/ frecvența substanței/activității respective.

 

Fă o cercetare pe Internet și notează pe rândurile de mai jos cât mai multe lucruri de care oamenii pot deveni dependenți (o căutare în limba engleză te poate ajuta mai mult).