[sâmbătă, 21 martie]

 

 

Libertate pentru toți?

 

India Tracy era o elevă cu zece pe linie din Tennessee, SUA. Familia ei era păgână – practicau versiunea modernă a unei religii străvechi, de închinare la natură. India a avut probleme cu profesorii şi cu administrația de la şcoala ei pentru că a refuzat să participe la orele de religie creştină şi pentru că a refuzat să joace rolul Mariei într-o scenetă de Crăciun.

 

Când India a scris un referat despre libertatea religioasă, profesoara i-a spus că, dacă nu va învăța să îşi țină gura, va da de bucluc. Unii elevi au îmbrâncit-o şi au jignit-o, inclusiv trei băieți care au alergat-o pe coridor, au prins-o de gât şi i-au spus să îşi schimbe religia că, dacă nu, i-o vor schimba ei pentru ea. A fost poreclită „închinătoarea lui Satana” şi „mâncătoare de copii”, pentru că nu era creştină.

 

Între timp, în Eritrea, o țară africană, şaizeci de adolescenți solicitați să participe la o tabără de instruire militară au fost arestați atunci când, la o percheziție, s-a descoperit că aveau printre lucruri Biblii. Tinerii au fost pedepsiți, fiind închişi în nişte cargouri de metal, fără lumină, aer suficient sau hrană, la o temperatură insuportabilă.

 

Discriminarea religioasă poate fi minoră, serioasă sau chiar o amenințare la adresa vieții. Se poate întâmpla oriunde în lume sau chiar acasă. Li se poate întâmpla unor oameni care au aceleaşi convingeri ca noi sau unora cu care nu suntem deloc de acord.

 

Toleranța este un cuvânt important pentru societatea de azi. Cum am putea să fim toleranți față de cei cu care nu suntem de acord? Merită adolescenții păgâni, asemenea Indiei Tracy, aceeaşi libertate religioasă pe care ne-o dorim noi sau frații creştini din Eritreea?