[sâmbătă, 14 martie]

 

 

Opțiuni de mâna a doua

 

Călătorind în jurul lumii, Ion şi soția sa, Ana, şi-au instalat cortul într-o țară îndepărtată. Ion a fost muşcat de un şarpe. Fără să ştie ce fel de şarpe a fost sau care vor fi efectele muşcăturii, Ion şi Ana au sărit în jeep şi s-au îndreptat spre cel mai apropiat oraş, unde un medic a examinat rana roşie şi umflată a bărbatului.

 

– Ai fost muşcat de cel mai periculos şarpe de prin părțile astea, i-a spus doctorul. Muşcătura este fatală. Fără tratament, nu ți-a mai rămas nici măcar o oră de viață.

 

– Există vreun tratament? a întrebat Ana în dorința de a-şi salva soțul.

 

– Da, aveți norocul că am puțin din antidotul necesar chiar aici în clinică, spune medicul, umplând o seringă.

 

– Stați puțin, intervine Ion. Spuneți că antidotul acesta este singurul leac pentru muşcătura veninoasă?

 

– Singurul, domnule, îl asigură medicul.

 

– Grăbiți-vă, înțepați-l odată! insistă Ana.

 

– Nu, vreau să mă mai gândesc, spune Ion. Mi se pare că aveți o viziune destul de îngustă dacă pretindeți că este singurul tratament disponibil. Dacă aş vrea să încerc ceva diferit? Nu îmi plac acele. Îmi plac remediile naturiste. Nu aveți vreo buruiană care să îmi facă bine? Sau poate că există un exercițiu cu efecte benefice.

 

– Trebuie să vă grăbiți, domnule, spune medicul. Otrava se răspândeşte deja prin sânge. Vă repet, antidotul este singurul remediu. – Ioane, lasă-l să te-nțepe! îl imploră Ana.

 

– Dar nu sunt sigur că asta vreau, replică Ion. Întotdeauna trebuie să existe şi alternative. Cred că avem nevoie să mai explorăm şi alte opțiuni în loc să-l credem pe cuvânt că acesta este singurul remediu.

 

În viața de zi cu zi, o asemenea situație ar fi de neconceput. În situații de viață sau moarte, cei mai mulți oameni se mulțumesc să primească asigurarea medicului pentru eficacitatea singurului tratament posibil. Însă mulți oameni resping mesajul că există o singură cale spre viața veşnică – prin Isus – şi un singur ghid spre aceasta – Biblia. Cum se aseamănă Cuvântul lui Dumnezeu cu antidotul? În ce privințe se deosebesc? Este omul care respinge tratamentul lui Dumnezeu la fel de nesăbuit ca Ion din povestire?