[marți, 3 martie]

 

 

Presiunea de grup este starea în care te lași influențat de oamenii de aceeași vârstă sau dintr-o categorie socială. Multe personaje biblice au experimentat presiunea de grup. Gândește-te la Samson (Judecători 13-16). El a intrat într-un anturaj nepotrivit – filistenii. Prietena sa a fost filisteancă. Ea l-a împins să dezvăluie secretul puterii sale, iar el și-a pierdut nu doar forța, ci și libertatea. Orb și părăsit, a început să se gândească la Dumnezeu și la familia sa. Cu timpul, Dumnezeu i-a redat puterea și a ajuns în stare să se poarte ca un războinic al lui Israel, așa cum intenționase Dumnezeu să fie.

 

Și Petru a trăit presiunea de grup. Lui i s-a făcut rușine de faptul că era un urmaș al lui Hristos, așa că a încercat să se poarte la fel ca oamenii adunați să asiste la umilirea lui Isus în timpul procesului desfășurat în casa marelui preot (Luca 22:54-62). Mai târziu, lui Petru i-a părut atât de rău de această faptă, încât a devenit o forță uimitoare în slujba binelui, a lui Dumnezeu. Apoi el a exercitat o influență puternică asupra altora. Ca agent al Împărăției lui Dumnezeu, și tu ești chemat, prin puterea Duhului Sfânt, să reziști presiunii negative de grup și să exerciți o influență pozitivă.

 

Un alt exemplu relevant este cel al istoriei lui Noe și a potopului. Noe a predicat timp de 120 de ani, anunțând sosirea judecății lui Dumnezeu. Cu toate acestea, câți au intrat în arcă alături de el? Doar familia lui! O singură familie din toată populația pământului! Vă vine să credeți? Oamenii au refuzat să asculte mesajul din partea lui Dumnezeu. Probabil că unii ar fi fost interesați, dar, sub presiunea celor care râdeau și spuneau că nu este posibilă a asemenea catastrofă, au refuzat să i se alăture credinciosului Noe. Majoritatea are rareori dreptate.