[sâmbătă, 16 noiembrie]

 

 

Nu riști, nu câștigi

 

Atunci când au fost inventate, avioanele cu reacție zburau mult mai repede decât celelalte modele cu care erau obișnuiți piloții până atunci. Totuși și unele, și celelalte erau dotate cu un sistem de catapultare pentru situații de urgență. Inițial, sistemul de catapultare era destul de simplu: apăsai un buton și te rostogoleai înspre înainte, pentru ca parașuta din spatele scaunului să se poată deschide. Însă părăsirea securității conferite de scaun era mai ușor de zis decât de făcut. Una era să apeși pe buton și cu totul altceva să părăsești scaunul.

 

Cu ocazia unor teste, s-a observat că piloții se prindeau de scaun în timpul catapultării, ceea ce făcea imposibil ca parașuta din spatele acestuia să se deschidă. Întregul sistem de urgență era prost gândit nu din pricina aspectelor tehnice, ci din cauza incapacității piloților de a crede, în acele momente disperate, că sistemul este gândit în așa fel încât să le salveze viața. După ce au fost construite avioane mai rapide, nevoia unui sistem de catapultare avansat a devenit apăsătoare.

 

Ca urmare, noile avioane erau dotate cu un sistem care îl arunca pe pilot din scaun, astfel activându-se coarda parașutei. Întregul proces era realizat de aparate care îl aruncau pe pilot din avion fără să lase nimic la alegerea acestuia. În acest caz, piloții reușeau să se desprindă de scaun din simplu motiv că erau aruncați cu forța.

 

Așadar, piloții aveau nevoie de ceva care să-i arunce forțat din scaun. Şi pentru noi, clipele în care suntem chemați să renunțăm la siguranță și să ne punem toată încrederea în Dumnezeu sunt momente mari ale credinței. Sistemul de catapultare conceput de Dumnezeu nu ne va forța să părăsim scaunul. Saltul credinței necesită renunțare. Care sunt lucrurile de care ne prindem pentru siguranță? Nu uita: nu riști, nu câștigi.

 

Dumnezeu dorește să ne salveze viața și să ne ofere eternitate. Lumea noastră este un avion pe cale de a se prăbuși. Dumnezeu Şi-a făcut datoria: a pregătit un sistem de catapultare, sau evacuare. Dar nu depinde totul de El. Ne rămâne și nouă ceva de făcut — să luăm decizia de a folosi sistemul de salvare pregătit de iubitul nostru Mântuitor. Sigur că există temeri! Sigur că presupune o renunțare la confortul „scaunului”. Dar, hei, avionul se prăbușește! Nu vrei să scapi cu viață?