[sâmbătă, 29 iunie]

 

Un reactor nou și curat

 

 

Bud Welch a pierdut-o pe fiica sa de douăzeci și trei de ani, Iulia, în explozia care a distrus Clădirea Federală Murrah din Oklahoma City, explozie care a ucis în total o sută șaizeci și opt de persoane. Într-o povestire intitulată „Acolo unde începe vindecarea” (Guideposts, mai 1999), el relatează despre extraordinarul proces de iertare pe care l-a început pe 19 aprilie 1995, „Din momentul în care am aflat că a fost o bombă”, scrie Bud, „am supraviețuit prin ură”. Mânia sa era concentrată asupra lui Timothy McVeigh și Terry Nichols. La fel ca mulți alții, Bud dorea să-i vadă cât mai repede condamnați și executați. Totuși, când l-a văzut pe tatăl lui McVeigh la televizor, la câteva luni după explozie, sentimentele lui Bud au început pentru prima oară să se schimbe. „Oh, Doamne”, își amintește el ce gândea, „și omul acesta și-a pierdut un copil”.

 

O a doua schimbare în atitudinea lui Bud a apărut atunci când, în ia nuarie 1996: a vizitat din nou locul unde a murit fiica sa. Bud a observat un ulm lângă locul unde Iulia obișnuia să-și parcheze mașina. În ciuda distrugerii provocate de explozie, copacul supraviețuise și chiar îi crescuseră câteva ramuri noi. „Gândul care mi-a venit atunci în minte nu părea să aibă ceva în comun cu o viață nouă”, scrie el. „Am căpătat brusc certitudinea că execuția lui McVeigh nu îmi va stinge durerea.” Curând după aceea, pledarea lui Bud pentru pedeapsa cu moartea în dreptul lui McVeigh s-a încheiat, dar nu fără a atrage atenția. El a început să primească invitații pentru a vorbi despre schimbarea lui de atitudine, iar una dintre aceste invitații a sosit de la Buffalo, New York, locul natal al tatălui lui McVeigh. Bud simțea că era timpul să-l întâlnească.

 

Pe 5 septembrie 1998, Bud Welch a intrat în casa lui Bill McVeigh. Şi au stat față în față amândoi, muncitori fiind, deci colegi de breaslă. Bud a cunoscut-o și pe fiica acestuia, Jennifer, care i-a amintit de prietenele lui Julie. „Nu putem schimba trecutul”, le-a spus Bud lui Bill și Jennifer, „dar putem alege viitorul”. După această vizită, Bud a lansat o campanie pentru salvarea ulmului de lângă Clădirea Federală Murrah, din calea buldozerului, iar copacul face parte acum dintr-un monument închinat victimelor de pe 19 aprilie. El stă mărturie și pentru remarcabila călătorie a lui Bud Welch, de la ură la iertare. Bud a fost plin de o mânie explozivă, dar a ajuns ca „un reactor nou și curat”.