[sâmbătă, 15 iunie]

 

 

Răul și binele din noi

 

În perioada 1985-1990, în baschetul american a existat o rivalitate accentuată între Boston Celtics și Los Angeles Lakers. Era, de fapt, echipa Lakers dinainte de Shaq. Jucătorul considerat drept cel mai bun din echipă era numit de toți „Magic”. Magic Johnson era ceea ce se poate considera drept competiția perfectă. El dădea mereu ce avea mai bun. Rareori se certa cu arbitrii și întotdeauna zâmbea. Totuși nimeni nu dorea să câștige mai mult decât Magic. Era înverșunat în toiul jocului și ducea efortul până la excelență pentru a ridica nivelul tuturor celor implicați în meci. La momentul acela, nimeni nu știa de indiscrețiile sale din afara terenului, care aveau să conducă la sfârșitul carierei sale. Când mă uitam cum joacă Magic Johnson, îmi doream să fiu și eu ca el pe terenul de baschet. Îmi doream să joc intens, să-mi ajut echipa, dar îmi doream și să zâmbesc.

 

De-a lungul anilor, fanii echipei Lakers au învățat ce înseamnă să joci cu o atitudine pozitivă. Am văzut ce înseamnă să iubești jocul și să nu-i permiți celeilalte echipe să hotărască felul în care să acționezi. A fost o lecție minunată de excelență în competiție și spirit de fairplay. A fost motivul pentru care mulți tineri au ales sporturi competitive.

 

Din nefericire, există puține exemple bune la care să privim atunci când vine vorba de competiție. Se pare că aceasta are puterea de a scoate din noi ce este mai bun sau ce este mai rău. Competiția poate chema la suprafață calitățile Împărăției și excelența, pe care le putem atinge prin lucrarea Duhului Sfânt în noi; sau poate scoate la lumină trăsăturile care sunt, în mod evident, inspirate de cealaltă împărăție. Probabil, competiția vorbește mai puțin despre joc și mai mult despre concurenți.

 

Trăim într-o lume bazată pe competiție. De multe ori, competiția funcționează ca un factor pozitiv, catalizator, determinându-i pe oameni să crească, să se dezvolte, să inoveze. Însă, competiția este bună doar atunci când ținta este autodepășirea. Dumnezeu dorește să devenim mai buni, nu mai buni decât ceilalți.