[marți, 14 mai]

 

 

Gândește-te la aceasta: „Ne-au fost date două urechi, însă numai o gură. Dumnezeu știa că este de două ori mai greu să asculți decât să vorbești.” Nu doar că este greu să asculți, însă, ca să asculți bine, este chiar mai greu de atât – poate unul dintre cele mai grele lucruri de făcut. Însă este și unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face, pe măsură ce creștem și ne maturizăm.

 

Aceleași îndemânări pe care le folosim în lumea materială le purtăm cu noi și în lumea spirituală, în umblarea noastră cu Dumnezeu. Avem nevoie să învățăm cum să lăsăm deoparte aspectele care ne distrag și părerile preconcepute, pentru a-L lăsa pe Dumnezeu să ne vorbească prin Biblie, cărți și muzică de calitate (și prin acest ghid de studii biblice) și prin oameni buni. Vom avea nevoie de aceleași abilități când vom încerca să le spunem altora despre Dumnezeu. Mai întâi, trebuie să ascultăm ce cred ei. Apoi, putem încadra ce avem de spus în măsura nevoilor lor.

 

Capacitatea de a asculta bine ne influențează veșnic pe toți.

 

Capacitatea de a asculta se dezvoltă treptat, prin exercițiu. În mod natural, oamenii nu sunt buni ascultători și aceasta pentru că sunt ființe egoiste, orientate spre ele însele și spre propriile necesități. Doar atunci când reușim să ne desprindem de reflecția noastră în oglindă, când uităm de „ale noastre”, putem să ascultăm de-adevăratelea pe cei de lângă noi. Nu este de mirare că, în zilele noastre, există oameni plătiți (consilieri, psihologi) să îi asculte pe alții. Oamenii au nevoie să fie ascultați. Ce zici? Crezi că ai putea deveni un bun ascultător? Crezi că ai putea să lași problemele și nevoile tale în plan secund?

 

„Ascultă, Israele! Domnul, Dumnezeul nostru, este singurul Domn. Să iubești pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta…” (Deuteronomul 6:4,5)