[miercuri, 29 ianuarie]

Citatele de la rubricile Repere și Cu alți ochi se concentrează asupra conducătorilor.

Repere

„Cine îmbărbătează pe alții, să se țină de îmbărbătare. Cine dă, să dea cu inimă largă. Cine cârmuiește, să cârmuiască cu râvnă; cine face milostenie, s-o facă cu bucurie.”(Romani 12:8)

„Îngerul Domnului i s-a arătat [lui Ghedeon] și i-a zis: ’Domnul este cu tine, viteazule!’” (Judecători 6:12)

„Moise a ales oameni destoinici din tot Israelul și i-a pus căpetenii ale poporului, căpetenii peste o mie, căpetenii peste o sută, căpetenii peste cincizeci și căpetenii peste zece.” (Exodul 18:25)

„Poporul s-a bucurat de darurile lor de bunăvoie, căci le dădeau cu dragă inimă Domnului; și împăratul David, de asemenea, s-a bucurat mult.”
(1 Cronici 29:9)

Cu alți ochi

„Conducătorii trebuie să trăiască după standarde mai înalte decât cei pe care îi conduc.” – anonim

„Un conducător după voia lui Dumne- zeu are putere prin faptul de a-și recu- noaște slăbiciunea, are autoritate prin faptul de a se lăsa condus, își găsește direcția prin faptul de a-și face cunoscute planurile, are viziune prin observarea nevoilor altora, are credibilitate prin faptul de a fi un exemplu, are parte de loialitate prin faptul de a-și exprima compasiunea, are parte de respect prin faptul de a fi demn de încredere și are parte de măreție prin faptul de a sluji.” – Roy Lessin, pastor și autor creștin

Citește capitolul 19 din 1 Samuel, pentru a vedea ce fel de conducător a devenit Saul. Nu s-a descurcat prea bine în această poziție. Citatele de la secțiunea Cu alți ochi exprimă câteva dintre calitățile necesare unui bun lider. E perfect validă afirmația că un bun conducător are în vedere binele suprem al grupului pe care îl conduce. Însă Saul a întâmpinat ceva dificultăți cu punerea în aplicare a acestui adevăr, în perioada în care și-a exercitat rolul de rege al lui Israel. Gândește-te cum ai fi tu ca rege sau regină. Ai fi ca Samuel, lăsându-te condus de Dumnezeu? Ai fi ca Saul? Ca David? Ca Solomon?
În general, îi criticăm pe cei care ne conduc, dar rareori stăm să ne gândim cum am acționa noi în locul lor. Întocmește o listă cu trăsăturile personale care ar face din tine un rege bun sau o regină bună. Dacă ai curaj, dă lista cuiva care să confirme dacă ești ceea ce crezi că ești.