Vești misionare – 5 septembrie 2020

Iertat, în Timorul de Est

Un criminal care a încercat să ia viața vânzătorului dintr‑un magazin deținut de un adventist de ziua a șaptea nu a primit nicio pedeapsă, după ce autoritățile din Timorul de Est au acceptat decizia vânzătorului de a-l ierta pe atacator, în loc să-și caute dreptatea. Cazul i-a șocat pe locuitorii orașului Lospalos din Timorul de Est, unde răzbunarea este ceva obișnuit, și nici polițiștilor nu le venea să creadă că vânzătorul Edu Wachumura a ales să îl ierte pe agresorul său.
Beat fiind, atacatorul, Juvinil Ananias, a înfipt o suliță printre ușile magazinului, în încercarea de a-l ucide pe Edu, în anul 2017. Sulița i-a atins lui Edu doar vârful nasului.
Edu l-a întâlnit pe Juvinil la sediul poliției din Lospalos în 2019 și a semnat o declarație prin care îi acorda acestuia iertarea lui. Juvinil și-a exprimat, în puține cuvinte, regretul pentru faptele comise.
– Îmi pare rău, a spus el. Îți mulțumesc.

Juvinil s-a oferit să taie un porc și să dea o masă în cinstea lui Edu, dar Edu a refuzat, explicându-i că el nu mănâncă porc. Ofițerilor de poliție nu le venea să creadă când l-au văzut pe Edu semnând hârtiile în prezența lor.
– Ar trebui măcar să-i dai un dar sau o vacă lui Edu, i-a spus unul dintre polițiști lui Juvinil.
Atacul, care a fost prezentat la Veștile misionare de la Școala de Sabat din trimestrul al patrulea din 2018, a avut loc după ce Juvinil a intrat împleticindu-se în magazin și l-a înjurat pe Edu, un tânăr de 28 de ani, care lucra în spatele tejghelei.
Edu, care intrase în Biserica Adventistă după ce parcursese o serie de studii biblice predate de patronul magazinului, Zelindo João Lay, l-a dojenit cu blândețe. Juvinil l-a amenințat că-l omoară, dar a dat înapoi, când a văzut alți clienți în magazin.
– În seara asta am să te omor, a amenințat el, în timp ce ieșea pe ușă.
În seara aceea, Edu a auzit un ciocănit în cele două uși din metal aflate la intrarea din spate a magazinului. S-a dus la uși, care erau închise fiind legate una de alta cu un lanț și s-a uitat printre ele să vadă cine era afară. În acel moment, o suliță a pătruns prin spațiul rămas între uși. Într-o fracțiune de secundă, Edu a ridicat o mână și a deviat direcția suliței. Însă vârful acesteia i-a tăiat puțin nasul.
Două zile mai târziu, a venit poliția la magazin să-l întrebe pe Edu dacă voia ca atacatorul să ajungă la închisoare. Edu a dat din cap negativ:
– L-am iertat, a spus el.
Poliția l-a dus pe Juvinil la închisoare oricum, pentru o săptămână, apoi l-a eliberat. Procesul s-a prelungit până în 2019, când Juvinil a fost oficial declarat iertat de către autorități.
Zelindo speră că oamenii din localitate, așa șocați cum au fost de întâmplare, vor înțelege că Dumnezeu vrea să-i ierte – așa cum Edu l-a iertat pe Juvinil. În urma atacului, fratele lui Edu și sora acestuia au fost botezați, iar Zelindo speră că mulți alți oameni le vor urma exemplul.
„Toți vorbesc despre decizia lui Edu de a ierta și nimeni nu o înțelege”, a spus el. „Este puterea lui Dumnezeu.”