Vești misionare – 8 august 2020

El este pur și simplu „Carlos”

de Andrew McChesney

Dacă J. Carlos Sanchez Ruiz ar fi președintele Uniunii Adventiste de Ziua a Șaptea din Peru, membrii bisericii i s-ar adresa politicos cu „pastore-președinte”. Dar în Uruguay, unde Sanchez Ruiz este președintele Misiunii Uniunii, el este numit, simplu, „Carlos”.
Nimeni nu i se adresează cu apelativul „președinte”. Nimeni nu folosește cuvântul „pastor”. Chiar și copiii îi zic „Carlos”.
Venind din Peru, o țară unde oamenii sunt foarte atenți la ierarhie, lui Sanchez Ruiz i-a luat aproape un an să se obișnuiască în Uruguay, de când a fost ales președinte, în 2011.

„Uruguaiul este o țară diferită de oricare altă țară din America de Sud”, spune Sanchez Ruiz. „Deși uruguayenii recunosc și respectă conducerea, ei nu acceptă modelul ierarhic. Un lider este egal cu oricare altă persoană.”
Concepția uruguayană, pe care Sanchez Ruiz a legat-o de o puternică influență europeană, face ca țara să fie un câmp misionar promițător, a spus liderul bisericii. Biserica Adventistă de aici are doar 7 358 de membri la o populație de 3,5 milioane de locuitori, sau un adventist la fiecare 470 de oameni, una dintre cele mai mici proporții din America de Sud. Aproape jumătate din populația Uruguayului trăiește în capitala Montevideo. „Cum vom ajunge în Montevideo și în alte metropole ale lumii?” i-a întrebat Ted N. C. Wilson, președintele Bisericii Adventiste, pe pastori cu ocazia unei vizite din 2019.
Deschizându-și Biblia, el a citit din Ieremia 32:27, unde spune: „Iată, Eu sunt Domnul, Dumnezeul oricărei făpturi. Este ceva de mirat din partea Mea?”
„Dumnezeu răspunde cu putere la propria Sa întrebare”, a spus Wilson, citind apoi din Ieremia 33:3: „Cheamă-Mă, şi-ţi voi răspunde; şi îţi voi vesti lucruri mari, lucruri ascunse, pe care nu le cunoşti.”
„Cereți împlinirea acestei făgăduințe pentru Uruguay și pentru lucrarea voastră din marile orașe”, a spus Wilson. „Vă confruntați cu provocările secularismului și ale materialismului în mare parte la fel ca în Europa. Dar nimic nu este prea greu pentru Domnul.”
Ca o dovadă a faptului că nimic nu este prea greu pentru Domnul, în Uruguay se botează oameni care au participat la programele susținute în centrele comunitare sau în „centrele urbane de influență” administrate de biserică. Printre noii membri este și un tânăr, Fernando Aguirre, care și-a predat inima lui Isus în 2019, după ce a participat la un curs de gestionare a stresului, la un centru de influență din Montevideo. Rugați-vă pentru Uruguay și pentru alte câmpuri misionare promițătoare din societățile secularizate din întreaga lume.