Vești misionare – 23 noiembrie 2019

Evanghelizare prin… volei

Wilson Measapogu

Man Bahadur Rai și familia trăiesc într-un sat aflat lângă frontiera Nepalului cu China. Ei credeau că în casa lor ar locui șase spirite.
În jurul casei, familia a așezat șase oale de lut pentru ca spiritele să locuiască în ele. Ori de câte ori pregătea masa, mama punea mâncare în fiecare oală pentru ca spiritele să mănânce. Se temea că dacă ar uita să hrănească vreunul dintre spirite, întreaga familie va suferi de indigestie sau chiar mai rău.
Părinții aveau o mare influență în sat, fiind lideri spirituali locali, și urau creștinismul și credința într-un Dumnezeu nevăzut. Ei îi preferau pe zeii lor vizibili, făcuţi din metal și din lemn.
Într-o seară, Man, care avea 18 ani, se îndrepta spre casă, venind de la muncă, și a auzit o voce masculină vorbind despre o fecioară care a născut un copil. Man se întreba cine ar face o declarație atât de ilogică. El a urmat vocea și a ajuns în interiorul unei clădiri unde a văzut un om care citea dintr-o carte neagră.
După întâlnire, Man a avut discuții foarte aprinse cu predicatorul respectiv despre învățăturile sale. Bărbatul, un pastor adventist de ziua a șaptea care era în trecere pe acolo, a zâmbit și l-a invitat pe tânăr să se întoarcă și în seara următoare.
După o săptămână de întâlniri, Man a obținut o Biblie și era hotărât să îi dovedească pastorului că greșește. Totuși cu cât citea mai mult, cu atât mai mult se simțea convins că Isus este Dumnezeul cel viu. El și-a predat inima lui Isus. Tatăl a fost furios când Man a anunțat că s-a făcut creștin. L-a bătut foarte rău pe tânăr și l-a alungat din sat.
Mama a plâns toată noaptea. În dimineața următoare, ea i-a cerut unui prieten să-i găsească fiul și să-i ofere un miel.
Man a acceptat mielul cu bucurie și, după ce s-a rugat, a simțit un îndemn puternic de a vinde mielul și de a cumpăra o minge de volei și un coș. Găsind o bucată de pământ liberă, poziționată între cinci sate, Man a înființat noua platformă de volei și a început să se joace.
În scurt timp, mai mulți tineri au trecut pe acolo și au întrebat dacă s-ar putea alătura și ei.
– Sigur, le-a răspuns Man. Dar trebuie să memorați un verset biblic.
Tinerii au memorat cu nerăbdare un verset și apoi au început să se joace. În timp ce jucau, alți tineri s-au oprit și au memorat versete pentru a se putea alătura. Când meciul s-a încheiat, tinerii au cerut să joace din nou.

– OK, le-a spus Man. Dar mai întâi trebuie să învățați un cântec despre Dumnezeul meu.
În scurt timp, mulți tineri au memorat capitole întregi din Biblie și au învăţat multe cântece creștine. Apoi, Man a auzit că voi conduce o școală biblică și și-a povestit experiența în prima zi. Apoi a prezentat trei tineri care stăteau lângă el.
– Acesta este rezultatul evanghelizării mele prin volei, a spus el. Acești oameni L-au acceptat pe Isus și doresc să devină și ei lucrători biblici.
Man, care a fost renegat de familia sa, nu este teolog. El este un lucrător din linia întâi, întemeindu-și o nouă familie care va dăinui pentru totdeauna în Împărăția lui Dumnezeu.

Wilson Measapogu este secretar executiv al Diviziunii Asia de Sud a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea.