Vești misionare – 16 noiembrie 2019

Un cadou pentru președintele Ugandei

Andrew McChesney, Adventist Mission

Președintele bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, Ted N.C. Wilson, tocmai se gândea la niște cărți religioase când eu am ajuns în recepția unui hotel din Uganda, pentru a-l însoți pe el și pe alți lideri ai bisericii la o întâlnire cu Yoweri Museveni, președintele țării.
– Am un stilou pentru președinte, le-a spus pastorul Wilson conducătorilor bisericii, referindu-se la un stilou special gravat cu numele și sigla Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. Dar ai tu cumva și niște cărți pentru el?
– Am o ediție foarte frumoasă, full color, a cărții Calea către Hristos în camera mea, am spus eu.
Uitându-se la ceas, pastorul Wilson mi-a spus să mă grăbesc să aduc cartea din cameră.
Pe drum spre camera mea, mă fericeam că împachetasem în primul rând cartea aceea.
Cu două săptămâni în urmă, când tatăl meu mă întrebase dacă am de gând să iau cărți de oferit în călătoria mea, dădusem din cap dezaprobator. I-am explicat că mai luasem cinci exemplare din Calea către Hristos în călătoria mea anterioară, în Rusia, și îmi fusese foarte greu să găsesc persoanele cărora să le ofer aceste cărți.
– Totuși ar trebui să iei niște cărți, a insistat tatăl meu.
Fără tragere de inimă, am cumpărat cinci exemplare ale cărții Calea către Hristos de la Editura Keene, Texas.
Dar acele cărți nu l-au mulțumit pe tatăl meu.
– Nu iei și o Biblie nouă? m-a întrebat el.
Aproape de fiecare dată cumpăr o Biblie nouă înainte de o călătorie, pentru a o avea cu mine în caz că mi s-ar cere să țin o predică. Apoi o fac cadou cuiva. Pentru mine, prefer să citesc Biblia pe telefonul mobil, dar nu-mi place să folosesc telefonul în timp ce predic.
– Nu am nevoie de Biblie, i-am spus tatălui meu. Nu voi predica.

Tatăl meu nu s-a descurajat. Mi-am cumpărat o Biblie nouă, cu copertă neagră de piele, ediția New King James.
În camera de hotel din Uganda, mi-am amintit de acea Biblie. Am luat atât Biblia, cât și cartea Calea către Hristos și am plecat înapoi către fratele Wilson.
După puțin timp, președintele Museveni ne-a întâmpinat la sediul Guvernului Ugandei din Entebbe și l-a asaltat imediat pe pastorul Wilson cu întrebări referitoare la motivul pentru care adventiștii țin Sabatul zilei a șaptea. Pastorul Wilson a făcut un scurt studiu biblic și, mai târziu, a făcut apel ca țara să anuleze examenele din zilele de sâmbătă pentru studenții adventiști. Spre încântarea sa, președintele Museveni a fost de acord să analizeze problema.
Pastorul Wilson i-a oferit președintelui Museveni stiloul gravat și i-a sugerat că ar putea să-l folosească pentru a semna documente importante sau, mai important, pentru a sublinia versete din Biblie. Apoi i-a oferit Biblia și Calea către Hristos, iar președintele Museveni le-a ridicat zâmbind, pentru ca oaspeții să le vadă.
În acea seară, l-am sunat foarte entuziasmat pe tatăl meu: „Îți mulțumesc că ai ascultat îndemnurile Duhului Sfânt”, i-am spus.
Acum, în călătoriile mele, am întotdeauna cu mine o Biblie nouă și câteva exemplare din cartea Calea către Hristos.