Vești misionare – 13 iulie 2019

Bărbatul cu „un baston încovoiat”

Wilson Measapogu

Oamenii din Gudem Madhavaram, un sat de munte îndepărtat, lipsit de electricitate, de undeva din statul indian Andhra Pradesh, erau hăituiți în permanență de un tigru. Acesta venea noaptea în sat.
Sătenii, care depindeau de capre, vaci și boi pentru producția de lapte și cultivarea solului pentru stăpânii lor bogați, priveau cu disperare cum prețioasele lor animale erau devorate unul câte unul. S-au rugat zeilor pentru protecție, dar nu s-a întâmplat nimic.
Într-o zi, a ajuns în satul lor un bărbat alb. Era călare și purta „un baston încovoiat”. Cunoștea limba locală, telungu, iar băștinașii se mirau de acel baston. Când bastonul „tușea”, animalele adormeau. Pentru totdeauna!
Sătenii au aflat că bărbatul era american și se numea Theodore R. Flaiz. Era doctor și deschisese un spital în Nuzvid, la 50 de kilometri depărtare de sat, și un centru de pregătire al lucrătorilor în Narsapurm, la 180 de kilometri. Când voia să ia o pauză de la munca sa, venea să vâneze mistreți pe muntele lor. Apoi, le oferea sătenilor vânatul.
Sâmbăta obișnuia să stea la umbra unui copac, își dădea haina jos și cânta. Când sătenii l-au întrebat ce cântă, le-a spus că se închina Dumnezeului creator.
„Vrem să-L vedem și noi pe acest Dumnezeu creator”, i-au zis ei.
Omul alb a deschis o carte neagră și a început să citească cu glas tare despre Dumnezeu.
Pentru că problema cu tigrul era tot mai serioasă, bătrânii satului au primit promisiunea din partea omului alb că îi va ajuta. Au legat o capră de un copac, undeva în mijlocul satului. Apoi, au construit o platformă, undeva în tufișuri, unde bărbatul alb să poată dormi. În acea noapte, au legat o sfoară de piciorul lui, apoi s-au retras în colibele lor pentru a veghea.
Din întunericul nopții, s-a văzut deodată umbra unui tigru mare. Sătenii au tras de sfoară să-l trezească pe bărbatul alb. Atunci, el a făcut ca „bastonul” acela să „tușească”. Însă tigrul a fost doar rănit și a fugit. Mai târziu, tigrul s-a întors, a fost împușcat din nou, dar a fugit iar. După câteva încercări, tigrul a fost ucis.
În urma acestui eveniment, prietenia dintre săteni și doctorul Flaiz a devenit foarte puternică. A fost înființată o mică biserică adventistă. Unul dintre primii oameni convertiți, un tânăr care ajutase la legarea caprei de copac și veghease în acea noapte, a fost Sundar Rao, tatăl meu. El a fost botezat în 1955.
Astăzi, Gudem Madhavaram este un sat adventist. De aici provin 40 de pastori și lucrători biblici, precum și mulți profesori și lucrători medicali. Sâmbăta, întregul sat își încetează activitatea și se închină Dumnezeului creator.

Wilson Measapogu este secretar executiv al Diviziunii Asia de Sud, al cărei teritoriu include și India. Dr. Theodore R. Flaiz a fost misionar medical și a coordonat lucrarea medicală a bisericii mondiale din 1947 până în 1966, când s-a pensionat. A murit în 1977, la vârsta de 80 de ani.