Vești misionare – 16 februarie 2019

Misionarul care mi-a schimbat nota

Eram un seminarist oarecare la Colegiul Solusi din Zimbabwe, în perioada de până la câștigarea independenței. Cea mai grea materie pentru mine era greaca, iar nota cea mai mică pe care am luat-o a fost C. Când am dat ultimul examen însă, mi-am dat seama că o să-l pic.
– Domnule profesor, am picat iar! i-am mărturisit profesorului doctor Leo Raunio și i-am înmânat lucrarea.

– Nu-i nimic! mi-a răspuns el zâmbind.
Toată săptămâna care a urmat m-am necăjit pentru că nu puteam să termin facultatea. Îmi făcusem planuri să mă căsătoresc la o lună după absolvire și nu puteam să accept ideea de a lua de la capăt cursul de greacă. Apoi dr. Raunio, un misionar pensionar de origine finlandeză, m-a chemat în biroul său și am înțeles pentru prima oară ce înseamnă harul lui Dumnezeu.
– Ți-am urmărit evoluția în toți acești patru ani, mi-a spus el. Am observat cum te-ai schimbat dintr-un tip radical într-un tânăr silitor care Îl iubește pe Domnul. Am remarcat și faptul că muzica pe care o asculți s-a schimbat de la rock la muzică creștină.

M-au mirat vorbele lui, fiindcă eram convins că nimeni nu observase toate aceste lucruri.

– Lucrările tale la celelalte cursuri sunt bune și ai trecut, a continuat el. Ai avut însă probleme la greacă. Știu ce mult îți dorești să absolvi peste trei săptămâni. Știu că ai făcut tot ce ți-a stat în putere ca să iei examenul și că totuși nu l-ai luat. Aș vrea să-ți ofer har. Știu că Domnul are un plan pentru tine în activitatea ta viitoare. Prin har, îți voi acorda notă de trecere, ca să poți absolvi facultatea.

Apoi a făcut o rugăciune ca Dumnezeu să mă ghideze în activitatea mea viitoare.

La momentul acela, nu bănuiam cât de departe aveam să ajung. Domnul m-a ajutat să lucrez optsprezece ani ca director de tineret pentru Biserica Adventistă din Zimbabwe. După aceea, am slujit șapte ani ca director de tineret la Diviziunea din care facem parte. Am obținut doctoratul în leadership. Acum mă rog în fiecare zi ca Domnul să le arate har şi altor oameni la fel cum mi-a arătat mie!
Dumnezeu vede în noi un potențial, chiar și atunci când ne găsim în starea cea mai jalnică. El vede ce putem realiza dacă vom fi umpluți cu Duh Sfânt. Să nu mai privim deci la momentul de față, ci să vedem potențialul viitor al altora prin ochii lui Dumnezeu!

Eugene Fransch

Eugene Fransch are şaizeci şi unu de ani şi este secretar-asociat la Uniunea de Conferințe din Zimbabwe cu sediul în Bulawayo. Leo Raunio a trecut la odihnă la vârsta de şaptezeci şi doi de ani, în anul 1984, la trei ani după ce Eugene a absolvit facultatea.
O parte a Colectei din Sabatul al Treisprezecelea din anul 2015 a fost destinată Universității Solusi în vederea extinderii cantinei de la 500 la 1 000 de locuri.