Vești misionare – 26 ianuarie 2019

Două rugăciuni pentru lucruri imposibile

Una dintre cele mai dificile întrebări la care oamenii încearcă să găsească răspuns este următoarea: Cum să-mi aleg partenerul de viață potrivit? Pentru Mario Brito, președintele Diviziunii Inter-Europa a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, răspunsul a fost simplu: I-a cerut lui Dumnezeu două lucruri aparent imposibile.
Când era student în anul al treilea la Universitatea Adventistă din Collonges, Franța, în timp ce se ruga pentru o soție care să aibă pe suflet misiunea, și-a adus aminte de Maria, o fată pe care o cunoscuse cu un an înainte la Seminarul Adventist (astăzi Colegiul Adventist) din Sagunto, Spania.

S-a gândit atunci că ea ar putea fi aleasa. Ca să aibă însă certitudine, a făcut următoarea rugăciune: „Doamne, dacă Tu consideri că Maria este soția potrivită pentru mine, dă-i tu ideea de a-mi trimite o scrisoare.”
Prin rugăciunea aceasta, cerea ceva imposibil, fiindcă în vremea aceea nu se obișnuia ca fata să aibă inițiativa în relația cu un băiat. Cam la o săptămână după aceea, Mario a avut surpriza să primească o scrisoare de la Maria. I-a scris și el și a făcut o a doua rugăciune pentru ceva imposibil.
„Doamne, normal ar fi acum ca Maria să-mi răspundă”, a spus el. „Dar, dacă ea este viitoarea mea soție, Te rog să faci Tu în așa fel încât ea să nu-mi răspundă.”
Săptămânile au trecut și nu a mai sosit nicio scrisoare. Nu au mai comunicat în niciun fel până în anul școlar următor, când Maria s-a transferat în anul al III-lea la Universitatea Adventistă din Collonges. În scurt timp, au devenit prieteni.
Într-o zi, Mario a fost curios să afle de ce nu i-a răspuns Maria la ultima scrisoare:
– Pentru că scrisoarea ta mi s-a părut foarte rece și protocolară, i-a spus ea.
Lui Mario nu i-a venit totuși să creadă că îi scrisese pe un astfel de ton și a rugat-o să i-o arate. Maria a adus-o din camera ei și au citit-o împreună. Scrisoarea era caldă, exact așa cum și-o amintea el.
– Atunci ce te-a făcut să nu răspunzi? a întrebat-o Mario din nou.
Maria nu a putut găsi nicio explicație. Mario i-a povestit atunci despre cele două rugăciuni ale lui.
– Acum ai explicația! i-a spus ea, zâmbind.
Anul următor, cei doi s-au căsătorit.

Astăzi, după treizeci și nouă de ani de căsătorie, Mario este convins că și-a ales soția potrivită. Cei doi au lucrat ca misionari în linia întâi, înființând biserici în zone albe din Portugalia timp de peste zece ani. Apoi Mario a slujit ca președinte al Bisericii Adventiste din Portugalia, iar în 2015 a fost ales ca președinte al Diviziunii Inter-Europa. De asemenea, ei fac misiune și în familia lor. Fata lor și soțul ei, pastor adventist și el, au adoptat doisprezece adolescenți.
„Maria are pe suflet misiunea”, ne spune Mario. „Da, sunt convins că ea este partenera potrivită pentru mine!”

Andrew McChesney