Evanghelia pe Facebook

Autor: Andrew McChesney, Adventist Mission

Sud-coreenii sunt printre cei mai activi misionari adventişti de ziua a şaptea. Dacă veţi ajunge în Orientul Mijlociu, îi veţi întâlni în Turcia şi în Liban. Dar îi veţi întâlni şi în Africa şi în America de Sud. Ba chiar şi în zone izolate din Bangladesh şi India.

Totuşi, în ciuda acestui bun spirit misionar, mulţi tineri întâmpină dificultăţi în Coreea de Sud, ne spun conducătorii bisericii de acolo. Problema este legată de prăpastia culturală dintre generaţii şi de provocările profesionale într-o ţară în care sâmbăta se lucrează. Ridiculizarea frecventă din partea altor creştini este o altă problemă. Peste un sfert din populația Coreei de Sud, care are 51 de milioane de locuitori, este creştină, însă adventiştii formează o minoritate. Biserica Adventistă este considerată o sectă, iar adventiştii sunt numiţi depreciativ „azeşei”, după acronimul bisericii, AZŞ.
Şase studenţi adventişti s-au săturat de toate acestea. Au creat un grup pe Facebook şi un post de radio online în scopul susţinerii tinerilor.

„Ţinta noastră este să-i ajutăm pe tineri să se simtă parte a Bisericii Adventiste, a declarat cofondatorul proiectului, Hansu Hyun, un tânăr de douăzeci şi şapte de ani, student la Design grafic, la Universitatea Adventistă Sahmyook din Seoul.

Tinerii adventişti au remarcat proiectul. Grupul de pe Facebook, înfiinţat în 2014, are în prezent aproape o mie de followeri, un număr semnificativ pentru Biserica Adventistă din Coreea de Sud. El postează reţete vegetariene şi mărturii personale. Pentru mărturii, administratorii îi iau un interviu unei persoane recunoscute pe plan naţional – unui tânăr membru al bisericii sau, uneori, unui solist sau actor adventist – şi îl transmit prin cel puţin cinci postări. Foarte populare au fost postările cu datele istorice despre eroul adventist Desmond Doss, cu ocazia lansării în cinematografe a filmului „Fără armă în linia întâi”.
„Am descoperit că tinerii sunt dornici de conţinuturi prezentate într-un limbaj simplu, nepretenţios”, a afirmat Taegyun Bong, cofondatorul proiectului, un tânăr de douăzeci şi cinci de ani, student la Teologie, la Universitatea Sahmyook. „Tinerii adventişti care au părăsit biserica ne-au spus că s-au redresat spiritual datorită activităţii noastre. Suntem foarte fericiţi că i-am putut ajuta!”

Postul de radio este legat de grupul de pe Facebook şi are numele provocator RadioAzş, o aluzie la numele denigrator dat adventiştilor. Emite două ore pe săptămână. În cadrul emisiunii, liderii de tineret povestesc de exemplu cum îşi petrec după-amiaza de Sabat sau un student la Drept vorbeşte despre provocările păzirii Sabatului.
„Săptămânal se conectează între şapte sute şi două mii de tineri”, ne-a informat cofondatorul Hyunho Kim, în vârstă de douăzeci şi şapte de ani, student la Filologie.

„Proiectul nostru poate fi sintetizat într-un singur cuvânt: dispoziţie”, a declarat el. „Avem tendinţa de a deveni creştini pasivi, însă noi suntem tineri şi suntem dispuşi să facem ceva pentru a influenţa pozitiv comunitatea adventistă.”


Părerea mea