Mentori sau păzitori?


„Puneți-vă dar în inimă și în suflet aceste cuvinte pe care vi le spun. […] Să învățați pe copiii voștri în ele și să le vorbești despre ele când vei fi acasă, când vei merge în călătorie, când te vei culca și când te vei scula.” (Deuteronomul 11:18,19)

Ascultă ediția audio aici.

Atunci când ne naștem și începem să descoperim lumea, una dintre cele mai frecvente impresii este aceea că lumea începe cu noi. Cu greu reușim să concepem că lucrurile au o istorie foarte vastă, iar noi suntem doar o piesă într-un puzzle imens. De înțelegerea și asumarea acestui concept depinde modul de desfășurare a vieții noastre. Înțelegerea istoriei și a cursului lucrurilor care au ajuns până la noi astăzi oferă o perspectivă cu totul nouă asupra realității pe care o trăim.

În versetul de astăzi, Dumnezeu poruncește ca adevărul să fie dat mai departe în fiecare generație. Așa se face că adevărul adus de Isus acum două mii de ani a ajuns până la noi astăzi și noi ne putem bucura de el. Generații întregi de creștini și-au asumat cu brio această responsabilitate. Urmărind realitatea de astăzi, constatăm că ne aflăm într-o criză de desfășurare a acestui proces de transmitere a adevărului. Un număr din ce în ce mai mare de tineri nu mai preiau adevărul pentru a-l duce mai departe. Sunt mai multe cauze pentru care se întâmplă acest lucru, însă astăzi ne vom uita doar la una dintre ele.

Ceea ce face ca adevărul să fie îmbrățișat de tineri nu sunt neapărat argumentele teoretice, ci entuziasmul și pasiunea celui care îl prezintă. Tinerii au nevoie de oameni care sunt atât de convinși de adevăr, încât aceasta se vede în viața lor și în bucuria cu care îl prezintă. Entuziasmul față de adevăr va produce adevărați ucenici. Mulți membri și-au asumat rolul de păzitori ai adevărului, fiind gata să penalizeze pe oricine calcă adevărul. Adevărul nu are nevoie de păzitori, ci de propovăduitori. Dacă membrii și-ar propune mai degrabă să vorbească cu entuziasm și bucurie despre adevăr decât să fie păzitori (paznici) ai adevărului, cu siguranță că biserica va avea un viitor strălucit prin noua generație care va duce stindardul mai departe.

Doamne, fă-ne mesageri plini de bucurie ai adevărului Tău și fă ca entuziasmul nostru, împreună cu lucrarea Duhului Sfânt, să aducă multe roade!

Provocare:

Propune-ți astăzi să începi să parcurgi o carte despre doctrina bisericii! Asigură-te că înțelegi exact fiecare punct din mărturisirea de credință!

Gabriel Iarca
Conferința Muntenia

 



Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.