Neonatologul


Ca nişte prunci născuţi de curând, să doriţi laptele duhovnicesc şi curat, pentru ca prin el să creşteţi spre mântuire, dacă aţi gustat în adevăr că bun este Domnul. (1 Petru 2:2-3)

Ascultă ediția audio aici.

Fratele meu Pedro este pediatru neonatolog. Care este domeniul de activitate al medicului neonatolog? Se ocupă de nou-născuți pe parcursul primelor 28 de zile de viață. În timp ce obstetricianul se ocupă de mamă în timpul nașterii, neonatologul se ocupă de bebeluș, îl reanimează dacă este nevoie, îi face un examen medical, diagnostichează eventualele probleme, boli sau malformații congenitale și stabilește tratamentul care trebuie urmat. Munca neonatologului de asistență a bebelușilor prematuri, adică a celor care se nasc înainte de săptămâna 37 a sarcinii și a căror greutate este sub 2,5 kg, merită să fie amintită în mod deosebit. Mortalitatea neonatală a scăzut considerabil datorită acestor specialiști și a mijloacelor tehnologice pe care le au la dispoziție în zilele noastre.

Să ne gândim la neonatologii spirituali, care se ocupă de nou-născuții din familia lui Dumnezeu. Una dintre greșelile care a făcut mult rău nou-convertiților și care, în multe situații, le-a cauzat moartea spirituală în primele săptămâni de la nașterea din nou este ideea că, odată botezați, nu mai au nevoie de asistența și atenția unui pastor. Petru și Pavel ne învață tocmai contrariul. Petru ne spune că nou-născuții în credință trebuie să beneficieze de „laptele duhovnicesc şi curat” pentru a putea crește și supraviețui provocărilor vieții de creștin. Mai mult, apostolul Pavel le amintește credincioșilor din Corint: „Cât despre mine, fraţilor, nu v-am putut vorbi ca unor oameni duhovniceşti, ci a trebuit să vă vorbesc ca unor oameni lumeşti, ca unor prunci în Hristos. V-am hrănit cu lapte, nu cu bucate tari, căci nu le puteaţi suferi, şi nici acum chiar nu le puteţi suferi” (1 Corinteni 3:1-2). Ambii erau neonatologi spirituali.

Apropierea de frații noi ne permite să îi inițiem cu dragoste și atenție în viața lor cea nouă, să îi reanimăm, dacă este nevoie, să detectăm tendințele și obiceiurile lumești din trecutul lor, astfel încât, cu ajutorul Duhului Sfânt și al unei terapii spirituale adecvate, cu timpul, ei să se poată corecta. Este posibil să descoperim prematuritate, carențe și malformații cu risc de moarte spirituală și să fie nevoie să le acordăm de urgență îngrijire intensivă neonatală, în spiritul de unitate care ar trebui să existe întotdeauna în sânul unei biserici, pentru ca minunea pregătirii lor pentru viața spirituală să se poată produce.

Vă invit să vă transformați astăzi într-un sprijin pentru noii credincioși. Dumnezeu vă poate folosi pentru a dezvolta viața spirituală a celor nou-convertiți.

Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.