[Duminică] Văduva cu doi bănuți

…Și Tatăl tău, care vede în ascuns, îți va răsplăti. (Matei 6:4)

Astăzi Îl vom însoți pe Domnul Hristos în curtea Templului din Ierusalim, „unde se aflau lăzile tezaurului”. El îi urmărește cu privirea „pe aceia care veneau să-și depună darurile. Mulți dintre cei bogați aduceau sume mari, pe care le prezentau ostentativ. Isus privește cu întristare la ei […]” (Viața lui Iisus, ed. 2015, p. 526). Este mâhnit nu pentru că erau așa de darnici, ci pentru spiritul mulțumirii de sine și al etalării care etichetau darul lor. Tu în ce spirit oferi darurile și zecimea? Este și inima ta oferită împreună cu aceste daruri?

Iată, observ că Fața Lui se luminează deodată, când o femeie văduvă, săracă, se apropie cu multă sfială, temându-se să nu fie văzută. Cei doi bănuți sunt toată avuția ei, tot ce-i mai rămăsese de trăit. „Găsind un moment potrivit, ea aruncă repede cei doi bănuți în cutie și se întoarce în grabă. Dar atunci Îl surprinde pe Isus privind-o insistent” (Ibidem).

Mântuitorul, care i-a înțeles motivul, îi cheamă pe ucenici la El și îi îndeamnă să ia aminte la dărnicia văduvei. Aud și eu cuvintele de apreciere spuse despre această deosebită creștină: „Adevărat vă spun că această văduvă săracă a dat mai mult decât toți cei ce au aruncat în visterie” (Marcu 12:43). Le aude și văduva. Cu lacrimi de bucurie, își dă seama că fapta ei a fost înțeleasă și apreciată. Ea credea că serviciul Templului este rânduit de Dumnezeu și dorea să facă tot ce putea pentru a-l susține. Nu-i așa că și tu crezi și faci la fel?

„Fapta ei avea să rămână un monument ridicat pentru a-i păstra amintirea de-a lungul veacurilor și avea să fie bucuria ei pentru veșnicie… Motivele sunt cele care dau faptelor noastre adevărata lor față […]. Datoriile mici, îndeplinite cu voie bună, darurile mici, care nu caută să atragă privirile și care pentru ochii oamenilor pot părea fără valoare, adesea stau pe cea mai înaltă treaptă în ochii Săi” (Ibidem).

Nu mărimea financiară, ci cantitatea de iubire, altruism și de devotament care însoțește orice dar este cel mai mult apreciat de Cer. Ce motive stau în spatele darurilor pe care tu I le aduci lui Dumnezeu?

Magdalena Toma, Arad

Material preluat de pe devotionale.ro.