[Luni] Învățând ascultarea și supunerea de la Maria

Maria a zis: „Iată, roaba Domnului, facă-mi-se după cuvintele tale!” Şi îngerul a plecat de la ea. (Luca 1:38)

Maria, mama Domnului, a primit vizita unui sol ceresc ce-i vestește ceva cu totul deosebit. Este descoperirea dorinței lui Dumnezeu de a folosi persoana, darurile și credința ei pentru realizarea marelui plan al mântuirii. Un plan imposibil de acceptat fără o credință puternică în Dumnezeu. Probabil că puțini am meditat la răspunsul pe care îl dă Maria, arătând cât de importantă este pentru ea ascultarea de Dumnezeu, ignorând posibilele prejudicii de imagine din partea societății, a conducătorilor religioși și a tuturor celorlalți care o cunoșteau. Maria trăia în sătucul de munte în care toți oamenii se cunoșteau între ei și tot ce avea să i se întâmple nu rămânea fără repercusiuni, deoarece majoritatea celor ce au aflat vestea nu puteau să accepte intervenția divină și supranaturală asupra acestei femei. În pofida tuturor acestor realități, Maria spune: „Iată, roaba Domnului, facă-mi-se după cuvintele tale!”

Nu de puține ori ne confruntăm cu situația de a alege între a face voia lui Dumnezeu sau a face voia noastră sau a celor din apropierea noastră. Poate este nevoie să recunoaștem cât de des am sacrificat ascultarea de voința divină în detrimentul părerilor oamenilor sau a confortului personal. Acesta este punctul esențial în care drumul nostru cu Dumnezeu în viață trebuie să cunoască o schimbare în sensul de a înceta să punem pe un loc secundar chemarea lui Dumnezeu, lăsându-ne influențați de părerile și opinia oamenilor. Ucenicia, împlinirea voinței divine, solicită din partea noastră ascultare și spirit de sacrificiu; vom fi dispuși să ne însușim această lecție de umilință și ascultare deplină pentru a permite Providenței divine să-Și desăvârșească planul cu viața noastră?

Ce schimbare ar putea aduce în viața noastră o atitudine umilă, asemenea Mariei din textul nostru de azi?

Cum s-ar schimba obiceiurile și viața noastră dacă ar fi aleasă această umilă poziție în viața celor ce reprezentăm azi poporul Legământului?

În bunătatea lui Dumnezeu suntem așteptați să renunțăm în această dimineață la mândrie, la spiritul lumesc, la egoism, permițându-I Duhului Sfânt al lui Dumnezeu să ne ia în stăpânire și să-Și desăvârșească voința cu fiecare dintre noi.

Gheorghe Urdaș, pastor, Conferinţa Transilvania de Nord

Material preluat de pe devotionale.ro.