[Marți] Achiș

Achiş a răspuns lui David: „Ştiu că eşti plăcut înaintea mea ca un înger al lui Dumnezeu.” (1 Samuel 29:9)

Achiş a fost împărat al Gatului, popor aflat în conflict cu Israel. Din cauză că Saul nu înceta să-l prigonească, David găseşte refugiu la Achiş.

La prima întâlnire, Achiş îl consideră pe David un nebun oarecare, din cauza rolului jucat de David atunci când se vede în pericol (vezi 1 Samuel 21:10-15).

La a doua întrevedere, David însă îşi propune să se autoexileze la Achiş spunându-şi: „Pentru ca Saul să înceteze să mă mai caute în tot ţinutul lui Israel; aşa voi scăpa din mâna lui” (1 Samuel 27:1). Achiş îl primeşte şi răspunde cu promptitudine cererii de stabilire a reşedinţei: „Chiar în ziua aceea, Achiş i-a dat Ţiclagul” (1 Samuel 27:6). Din acest moment, relaţia dintre cei doi devine tot mai puternică. Achiş îşi extinde teritoriul şi avuţiile cu ajutorul lui David. „Achiş se încredea în David şi zicea: «S-a făcut urât poporului său Israel şi va rămâne în slujba mea pe vecie.»” (1 Samuel 27:12).

Când filistenii pregătesc un nou atac împotriva lui Israel, Achiş se aliază, dar îl avertizează pe David, arătându-i încrederea supremă pe care o avea în el: „Să ştii că vei veni cu mine la oştire, tu şi oamenii tăi… te voi pune păzitorul capului meu în tot timpul” (1 Samuel 28:1-2). Dar planul acesta nu funcţionează, pentru că filistenii sunt deranjaţi de prezenţa lui David: „Ce sunt evreii aceştia aici?” (1 Samuel 29:3).

Cu părere de rău, sinceritate şi sensibilitate, Achiş îi explică lui David: „Viu este Domnul că eşti un om curat la suflet şi-mi place să te văd mergând şi venind cu mine în tabără, căci n-am găsit nimic rău în tine, de la venirea ta la mine până în ziua de azi; eşti plăcut înaintea mea ca un înger al lui Dumnezeu…, dar nu eşti pe placul domnitorilor. Întoarce-te dar şi mergi în pace…” (1 Samuel 29:6-7).

Achiş, împăratul Gatului, are meritul de a se fi lăsat influenţat de David. Într-un an şi jumătate de şedere a lui David în Ţiclag, Achiş a dobândit mai mult decât avuţii şi siguranţă. Expresiile „viu este Domnul” şi „ca un înger al lui Dumnezeu” indică faptul că Achiş L-a cunoscut pe adevăratul Dumnezeu prin David. Achiş a simţit prezenţa preţioasă a cerului în ţinutul său. Fie ca umblarea noastră cu Domnul să lase oriunde aceeaşi influenţă curată!

Daniel Florea, pastor, Conferința Muntenia

Material preluat de pe devotionale.ro.